Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου τάχθηκε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και υπογραμμίζοντας ότι η ανέγερση τείχους στον Έβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ υποστήριξε σήμερα, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση τον οποίο προβλέπεται η επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο μεταναστών, στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου, τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κατεπείγουσας ανάγκης, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Επίτροπος αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες που υφίστανται υπερβολικές πιέσεις, από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στο έδαφος της αλλά σημείωσε ότι, η ανέγερση τείχους στον Έβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Στην συζήτηση που έγινε, μ’ αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταδικάσθηκαν Ελλάδα και Βέλγιο, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού πολίτη, που πέρασε στην Ελλάδα, μέσω Ιράν και Τουρκίας και κατέληξε να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις ευθύνες της Τουρκίας στο όλο ζήτημα της εισόδου, πληθώρας, λαθρομεταναστών, μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη.