Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, στις 13 Μαΐου 1982, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία ως η Κυρά της Ρω. Η μορφή της ξεπροβάλλει ακόμα στις συνειδήσεις των Ελλήνων σαν σύμβολο πίστης, αντοχής και πατριωτισμού. Για τέσσερις δεκαετίες, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα Ρω, απέναντι από τα τουρκικά παράλια, διακηρύσσοντας σιωπηλά αλλά αταλάντευτα την ελληνικότητα του τόπου.
Η ζωή της ήταν ένας διαρκής, προσωπικός αγώνας. Γεννημένη το 1890, εγκαταστάθηκε με τον άντρα της Κώστα στη Ρω το 1924, όταν ακόμη το νησί δεν ανήκε επισήμως στην Ελλάδα. Το ζευγάρι ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, ζώντας απομονωμένο, σε ένα νησάκι χωρίς υποδομές, μακριά από τον «πολιτισμό». Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1940 και στη συνέχεια της τυφλής μητέρας της, η Δέσποινα έμεινε μόνη. Η ελληνική σημαία που ύψωνε κάθε πρωί και κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, γινόταν το σήμα της παρουσίας της Ελλάδας στο μικρό αυτό βράχο του Αιγαίου.
Η πρώτη φορά που ύψωσε τη σημαία ήταν το 1929, αλλά από το 1943 και μετά, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι κάτοικοι του Καστελόριζου κατέφυγαν πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο, η ίδια παρέμεινε πίσω. Μετέτρεψε τότε την πράξη της σε καθημερινό τελετουργικό. Στην περίοδο της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση, ενώ μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, η αποστολή της πήρε ακόμα μεγαλύτερη εθνική σημασία.
Η Κυρά της Ρω δεν φοβήθηκε ούτε τις προκλήσεις. Το 1975, τούρκοι δημοσιογράφοι αποβιβάστηκαν στη Ρω και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Όταν εκείνη επέστρεψε από τη Ρόδο όπου είχε πάει για λόγους υγείας, την κατέβασε αμέσως. Το γεγονός προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και πολιτική κινητοποίηση. Το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Γ. Πεζόπουλος» κατέπλευσε στο Καστελόριζο προς τιμήν της.
Η συμβολική της πράξη δεν πέρασε απαρατήρητη. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου, ακόμα και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της απένειμε μετάλλιο για τις εθνικές της υπηρεσίες κατά την πολεμική περίοδο ’41-’44.
Στις 13 Μαΐου 1982, η Δέσποινα Αχλαδιώτη πεθαίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά επιστρέφει για πάντα στο νησί που σημάδεψε τη ζωή και την Ιστορία της. Θάβεται στη Ρω με τιμές εθνικής ηρωίδας, δίπλα στον ιστό της σημαίας της, όπως ήταν η τελευταία της επιθυμία.
«Την ελληνική σημαία, θέλω να μου τη βάλουν στον τάφο μου», είχε πει. Και έτσι έγινε.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1515: Η Μαρία Τυδώρ, βασίλισσα της Γαλλίας, και ο Κάρολος Μπράντον, 1ος δούκας του Σάφοκ, παντρεύονται επίσημα στο Γκρίνουιτς, ενάντια στις επιθυμίες του Ερρίκου Η΄.
1568: Στη μάχη του Λάνγκσαϊντ, οι δυνάμεις της Μαρίας Α΄ της Σκωτίας ηττώνται από Σκωτσέζους Προτεστάντες υπό τον Ιάκωβο Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της, γεγονός που οδηγεί στη φυλάκισή της.
1779: Η Αυστρία και το Βασίλειο της Πρωσίας υπογράφουν τη Συνθήκη του Τέσεν, τερματίζοντας ειρηνικά τον Πόλεμο της Βαυαρικής Διαδοχής.
1787: Ο πλοίαρχος Άρθουρ Φίλιπ αναχωρεί από το Πόρτσμουθ με τον Πρώτο Στόλο καταδίκων για την ίδρυση αποικίας στην Αυστραλία, εγκαινιάζοντας μια νέα αποικιοκρατική εποχή.
1846: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν πόλεμο στο Μεξικό, ξεκινώντας μια αιματηρή σύγκρουση που θα οδηγήσει στην προσάρτηση μεγάλων μεξικανικών εδαφών.
1865: Πάνω από ένα μήνα μετά την παράδοση του Ρόμπερτ Λη, η μάχη του Παλμίτο Ραντς στο Τέξας καταγράφεται ως η τελευταία χερσαία σύγκρουση του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1883: Στην Κύμη της Εύβοιας γεννιέται ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο πρωτοπόρος γιατρός που θα αλλάξει ριζικά την πορεία της γυναικολογικής ιατρικής με την ανακάλυψη του τεστ Παπ. Χάρη σε αυτή την απλή αλλά επαναστατική μέθοδο κυτταρολογικής διάγνωσης, η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται εφικτή, σώζοντας εκατομμύρια ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο.
1890: Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρογεννήτρια, μια από τις επαναστατικές του εφευρέσεις που θα αλλάξουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Το σύστημά του βασίζεται στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ηλεκτροδότηση του σύγχρονου κόσμου.
1909: Ξεκινά από το Μιλάνο ο πρώτος ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της Ευρώπης, με νικητή τον Λουίτζι Γκάνα.
1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την απαρχή της ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας.
1916: Ο βουλγαρικός στρατός εισβάλλει στη Μακεδονία, με αποτέλεσμα την κατοχή ελληνικών εδαφών (1916-1918) και την ένταση στο μακεδονικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1917: Στο χωριό Φατίμα της Πορτογαλίας, τρία βοσκόπουλα ισχυρίζονται ότι τους εμφανίστηκε η Παναγία, σε ένα γεγονός που θα μείνει γνωστό ως «Το Θαύμα της Φατίμα». Η τοποθεσία εξελίσσεται σε σημαντικό προσκύνημα για την Καθολική Εκκλησία, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο.
1940: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί την πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Δηλώνει στους αντιπροσώπους ότι δεν έχει να προσφέρει «παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα» και καλεί τη χώρα σε πόλεμο.
1940: Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας δραπετεύει στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της γερμανικής εισβολής, ενώ η κόρη της, πριγκίπισσα Ιουλιάνα, μεταφέρεται με τα παιδιά της στον Καναδά.
1941: Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.
1950: Ο Ιταλός Τζουζέπε Φαρίνα, οδηγώντας μια Alfa Romeo 158, κερδίζει στο Σίλβερστοουν τον πρώτο αγώνα του παρθενικού πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1. Με μέση ταχύτητα 146,38 χλμ./ώρα, ανοίγει τον δρόμο για έναν θεσμό που θα εξελιχθεί στο κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα του κόσμου.
1958: Κατά την κρίση της 13ης Μαΐου, Γάλλοι στρατιωτικοί καταλαμβάνουν την εξουσία στο Αλγέρι και απαιτούν την επιστροφή του Σαρλ ντε Γκωλ, προκαλώντας σοβαρή πολιτική αναταραχή στη Γαλλία.
1967: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διορίζει ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον Ιερώνυμο Κοτσώνη, προσωπικότητα με στενές σχέσεις με τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
1972: Στη Βόρεια Ιρλανδία, έκρηξη βόμβας σε παμπ στο Μπέλφαστ πυροδοτεί αιματηρές συγκρούσεις, με επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μέσα σε κλίμα έντονης θρησκευτικής και πολιτικής βίας.
1981: 1792: Στη Wall Street της Νέας Υόρκης, ομάδα μεσιτών βάζει τα θεμέλια του πρώτου οργανωμένου Χρηματιστηρίου υπογράφοντας τη Συμφωνία του Μπάτονγουντ. Οι πρώτες συναλλαγές πραγματοποιούνται κυριολεκτικά κάτω από ένα δέντρο – μια μουριά έξω από καφετέρια της εποχής – σηματοδοτώντας την απαρχή του χρηματοπιστωτικού κέντρου που θα κυριαρχούσε παγκοσμίως.
1982: «Φεύγει» σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία μένει στην ιστορία ως η Κυρά της Ρω, καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924.
1995: Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ πλήττει την Κοζάνη και τα Γρεβενά, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και αλλάζοντας τα δεδομένα αντισεισμικής προστασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
2012: Τη μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικό της Euroleague σημειώνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος επιστρέφει από το -19 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επικρατεί με 62-61 χάρη σε καλάθι του Πρίντεζη, για να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
2016: Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ιδρύει το κόμμα Νέα Δεξιά, εκφράζοντας την εθνικιστική δεξιά μετά την απομάκρυνσή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Γεννήσεις

1785 – Γεώργιος Σαχτούρης, υδραίος ναυμάχος της Επανάστασης του 1821, διακρίθηκε σε πολλές ναυμαχίες του Αγώνα και αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες του ελληνικού στόλου.

1883 – Γεώργιος Παπανικολάου, έλληνας ιατρός και ερευνητής, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη του Τεστ Παπ, που έσωσε και σώζει εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

1935 – Φώτης Μεταξόπουλος, έλληνας χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του μουσικού θεάτρου και του χορού στην Ελλάδα.

1961 – Ντένις Ρόντμαν, αμερικανός καλαθοσφαιριστής και ηθοποιός, γνωστός για το εκκεντρικό του στυλ και τη θρυλική του άμυνα, κυρίως με τους Σικάγο Μπουλς στο πλευρό του Μάικλ Τζόρνταν.

1969 – Νίκος Αλιάγας, έλληνας δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής με μεγάλη καριέρα στη γαλλική τηλεόραση, γνωστός για τη γοητευτική παρουσία και τις υψηλού προφίλ συνεντεύξεις του.

1983 – Γιάγια Τουρέ, ιβοριανός ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους μέσους της εποχής του, με καριέρα σε Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι και σημαντική παρουσία στην εθνική Ακτής Ελεφαντοστού.

1986 – Ρόμπερτ Πάτινσον, άγγλος ηθοποιός, που έγινε διάσημος με τη σειρά ταινιών «Twilight» και καθιερώθηκε με ρόλους σε ανεξάρτητες και μεγάλες παραγωγές, όπως «The Batman» και «Good Time».
Θάνατοι

1982 – Κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσπω Αχλαδιώτη, σύμβολο της ελληνικής γυναικείας φιλοπατρίας και αυταπάρνησης, γνωστή για την καθημερινή έπαρση της ελληνικής σημαίας στη νησίδα Ρω επί δεκαετίες, απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Η μορφή της ταυτίστηκε με την εθνική αντίσταση και το αίσθημα του καθήκοντος.

2013 – Νίκη Τριανταφυλλίδη, ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις, με ιδιαίτερη παρουσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο· υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν ενεργά με τη σκηνοθεσία στην Ελλάδα, ενώ έμεινε γνωστή για τη βαθιά, ατμοσφαιρική προσέγγισή της στην τέχνη.
Εορτολόγιο
Γλυκερία
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Χούμους