Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής «βλέπουν» δυσοίωνο το μέλλον τους. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα, εκτιμούν πως έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο ζωής, με βάση το ανεκτέλεστο έργο τους.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μέσω της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 405 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και σε 300 νοικοκυριά, το χρονικό διάστημα 25-27 Ιανουαρίου με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής».

Συνεχής η μείωση τζίρου

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις του χώρου κατέγραψαν το 2010 πτώση του τζίρου τους, ενώ το 72% των ερωτηθέντων, «βλέπει» περαιτέρω συρρίκνωσή του φέτος. Μάλιστα, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, κατά μέσο όρο 21,5%.

Τη σημαντικότερη συρρίκνωση τζίρου (84,6%) καταγράφουν οι εταιρείες μετάλλου, ενώ οι κατασκευαστές ανέφεραν μείωση πωλήσεων 78,7%. Μόλις το 7,7% των εταιρειών μετάλλου και το 5% των κατασκευαστικών ανέφερε αύξηση τζίρου.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο 2011, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιμένει περαιτέρω μείωση τζίρου, 22% ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή και μόλις το 6% προσβλέπει σε άνοδο του κύκλου εργασιών του.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, το 59% των επιχειρήσεων δήλωσε πως φέτος προτίθεται να διατηρήσει το προσωπικό του. Πλην όμως, το 36% μίλησε για απολύσεις και μόλις ένα 5% ανέφερε ότι ενδεχομένως να προβεί σε προσλήψεις. Τις λιγότερες προσλήψεις δρομολογούν οι επιχειρήσεις μετάλλου (2,2%). Ακυρώσεις εργασιών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ανέφεραν επτά στις δέκα επιχειρήσεις.

Μόνον… ένας μήνας ζωής
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, εξάλλου, θεωρούν πως -βάσει του ανεκτέλεστου έργου τους- το μέλλον τους είναι δυσοίωνο και εκτιμούν ότι η βιωσιμότητά τους εξασφαλίζεται μόλις για ένα μήνα. Ποσοστό 16,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ανεκτέλεστο έργο μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους για τέσσερις με οκτώ μήνες και μόλις το 7,7% εκτιμά ότι οι υπάρχουσες παραγγελίες θα μπορέσουν να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους για το 2011. Πέντε στους δέκα εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές των οικοδομικών υλικών θα εμφανίσουν αύξηση, ενώ τέσσερις από αυτούς θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ποσοστό 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ανεπαρκή τα κίνητρα που δίδονται για την ανακατασκευή κτιρίων. Ποσοστό 59,2% δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% στο χαμηλό του 13% και το 50% διατύπωσε την επιθυμία να ανοίξουν οι κάνουλες της δανειοδότησης.

Το 27,7% απάντησε ότι θα πρέπει να τρέξουν νέα επιδοτούμενα προγράμματα, το 21,8% να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, το 11,2% να καταργηθεί το πόθεν έσχες για την 1η κατοικία και το 6,8% να επεκταθεί η κατάργηση του πόθεν έσχες και για τη δεύτερη κατοικία, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Οι καταναλωτές… δεν αγοράζουν

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε μεν ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ευνοεί τα παζάρια και τη διαπραγμάτευση τιμών, ωστόσο σχεδόν εννέα στους δέκα (84,9%) από αυτούς, απάντησαν πως δεν πρόκειται να αγοράσουν, να ανακαινίσουν ή να χτίσουν κατοικία μέσα στο 2011. Μόλις το 4,1% απάντησε ότι θα προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και το 11% ότι θα το ανακαινίσει.

Σε μειώσεις τιμών -τόσο αγοράς, όσο και μίσθωσης- μέσα στο 2010 αναφέρθηκε το 68%, ενώ το 24% δεν παρατήρησε να εμφανίζεται κάποια διαφοροποίηση τιμών. Μάλιστα, το 8% είδε ακόμη και αύξηση τιμών. Πάντως, εννέα στους δέκα (91%), απάντησαν πως ο τραπεζικός δανεισμός για αγορά κατοικίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγινε δυσκολότερος