Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέας φωτιάς μετά τη χτεσινή μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάρης-Κορωπίου κρούει ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η σημερινή ημέρα είναι επικίνδυνη και θέλει προσοχή.

«Εχθές ήταν μια οδυνηρή ημέρα για τα τελευταία 14 χρόνια που έχουμε ιδρύσει την Πολιτική Προστασία, λόγω των συνθηκών του ανέμου», είπε μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Ήταν τραγική η κατάσταση για τη μεταδοτικότητα της φωτιάς. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι, με αποτέλεσμα στην κατεύθυνση του ανέμου να γίνονται κηλιδώσεις, να μεταφέρεται καύτρα και να πιάνει πιο κάτω», δήλωσε ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης.

Για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία φαίνεται να μπήκε από ανθρώπινο χέρι, σημείωσε: «Είναι αντικείμενο έρευνας, δεν μπορώ να γνωρίζω περισσότερα, η Πυροσβεστική κάθισε 5 – 6 ώρες εκεί με το ανακριτικό της τμήμα, για να ελέγξει τα αίτια που ξεκίνησε η φωτιά. Στο τέλος, όταν πήγα, η περίμετρος εκεί των επιχειρήσεων ήταν καμένη, δεν μπορούσα να εντοπίσω. Αυτά είναι θέματα των ειδικών της Πυροσβεστικής. Μπορεί ο υπουργός να έχει στοιχεία, δεν τα έχω εγώ τα στοιχεία αυτά, δεν μπορώ να τα αξιολογήσω».

«Από την πρώτη στιγμή πήγα στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά. Φανταστείτε ότι έσβηναν οι πυροσβέστες πίσω από κτίρια επιχειρήσεων που βρισκόντουσαν εφαπτόμενα στην Κορωπίου – Βάρης και η φωτιά μεταδιδόταν 200 μέτρα πιο πίσω. Αυτό με έκανε να επικοινωνήσω με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και να του ζητήσω να δοθεί μήνυμα 112 και δόθηκε δύο φορές για την περιοχή Λαμπρικά. Εκεί ξεκίνησε. Στη συνέχεια, βλέποντας ότι έχει μεγάλη δύναμη ο άνεμος, έδωσα πάλι μήνυμα στον υφυπουργό να δώσουμε πάλι 112 στην περιοχή του Κιτσίου. Εκεί δόθηκε 3 – 4 φορές το μήνυμα του 112 για εκκένωση. Παρεμβάλλεται μια μεγάλη δασική έκταση μέχρι να φτάσει στην περιοχή αυτήν, αλλά οι καύτρες πήγαιναν προς τα σπίτια και άναβαν εστίες από το πουθενά», συμπλήρωσε.

«Σώθηκαν οι άνθρωποι, είχαμε ελάχιστες απώλειες σε κατοικίες. Ο κόσμος, με τις πυροσβεστικές διατάξεις που ισχύουν, άρχισε να κάνει κλαδέματα, να βγάζει συνέχεια χορτάρια και να τα εναποθέτει είτε στο κέντρο των γεωτεμαχίων αυτών είτε παράπλευρα στις οδούς. Οι περιοχές αυτές είναι εκτός σχεδίου, δεν είναι οικόπεδα με την έννοια του οικοπέδου. Είναι αγροτεμάχια. Τα αγροτεμάχια δεν έχουν υποχρέωση καθαρισμού. Εναπόκειται στο φιλότιμο αυτών των ιδιοκτητών να τα καθαρίσουν», σημείωσε.

«Δεν έχουμε προσωπικό για την Πολιτική Προστασία. Έχουμε πάρει προσωπικό από την καθαριότητα και το έχουμε βάλει για Πολιτική Προστασία. (…) Είναι πολύ επικίνδυνη και η σημερινή ημέρα και θέλει μεγάλη προσοχή», δήλωσε κλείνοντας ο δήμαρχος.