Αποφασισμένοι ακόμα και να εγκαταλείψουν το νησί τους, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της ακριτικής Γαύδου, εμφανίζονται οι κάτοικοι του νησιού.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν λύση ώστε να μην συμβεί αυτό, που είχε συμβεί το περυσινό καλοκαίρι με το νησί να απομονώνεται, καθώς το νέο πρωτόκολλο – οδηγία της ΕΕ δεν έδινε τη δυνατότητα σε κάποιο πλοίο από αυτά που εξυπηρετούσαν τη γραμμή να προσεγγίζει στο νησί μεταφέροντας οχήματα και μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

«Δεν μπορώ να πω πολλά λόγια, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο νησί, αγωνιζόμαστε εκεί, καθόμαστε εκεί, αλλά βλέπω ότι πρέπει να ψάξουμε σε άλλο μέρος την επιβίωση μας», είπε ο δήμαρχος του νησιού Στρατής Λαμπάκης.

Κατά τη σύσκεψη έγινε αναφορά και στα έργα που θα πρέπει να γίνουν στα λιμάνια του νότου των Χανίων, όπως τα Σφακιά και η Γαύδος. Ειδικά για την Γαύδο, απαιτείται να προχωρήσει το έργο για την εκβάθυνση της εισόδου του λιμανιού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ) που εκτελούσε τα δρομολόγια στη Γαύδο, Γιάννης Μπραουδάκης, ζήτησε να υπάρξει παράταση στην ισχύ του πρωτοκόλλου που μέχρι και πέρυσι υπήρχε και επέτρεπε στα πλοία της εταιρείας να «πιάνουν» στη Γαύδο.

Η ισχύς του πρωτοκόλλου «έπαψε» από τον Ιούλιο του 2010 με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία πλοία ανοικτού τύπου, όπως αυτά που εξυπηρετούσαν τη Γαύδο, δεν μπορούν να εκτελούν δρομολόγια πέραν των 21 ναυτικών μιλίων. Η απόσταση μεταξύ Σφακιών και Γαύδου είναι 24 ναυτικά μίλια.