Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βαθμιαία επιδείνωση από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη.

Αναμένεται βουτιά της θερμοκρασίας και χιόνια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου το μεσημέρι στις 12:00 και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας θα εκδηλωθεί από σήμερα Κυριακή 28/01 και το δεύτερο το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Ειδικότερα, την Κυριακή ξεκινά η πρώτη φάση της ψυχρής εισβολής σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Από το απόγευμα της Δευτέρας η 2η φάση με περισσότερο κρύο, πολύ θυελλώδεις ανέμους και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Aπό την Τετάρτη αν και με ισχυρό παγετό , η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κυρίως στην Κρήτη, από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Το επόμενο Σάββατοκύριακο η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι στους 17 με 18οC.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή: Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Εύβοιας και της Κρήτης.  Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 14 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα ορεινά (κυρίως στην Πάρνηθα) ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και κατά τόπους στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα νότια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και από το μεσημέρι – απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 14 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα ανατολικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις Σποράδες το πρωί πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες νωρίς το πρωί έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.