Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών με αναφορά του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα ζητά από τον ΕΦΕΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε και των αποτελεσμάτων τους για το εν εξελίξει διατροφικό σκάνδαλο διοξινών, που προέκυψε σε φάρμες της Γερμανίας, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να μπορέσουν οι ενώσεις καταναλωτών και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να κρίνουν και να υποδείξουν και άλλους τυχόν αναγκαίους ελέγχους.

Το νέο ΙΝΚΑ σημειώνει ότι καθίσταται για μία ακόμα φορά σαφής η αναγκαιότητα θέσπισης αυστηρών εθνικών προτύπων ποιότητας και παραγωγής σε κάθε διαδικασία και συνιστά την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων που παράγονται με τις παραδοσιακές μεθόδους, που φέρουν ή μπορούν να φέρουν βεβαίωση για τις ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν ή παράγονται με ακριβώς πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους παραγωγής.

«Ο ελληνικός παραγωγικός πολιτισμός έχει αποδείξει ότι υφίσταται σημαντικός αριθμός ενδημικών ειδών φυτών, τα οποία καλλιεργούμενα όχι μόνο μπορούν να αποτελέσουν τεράστιας αξίας ζωοτροφή, αλλά και να αντικαταστήσουν τη χρήση τοξικών σκευασμάτων ζιζανιοκτόνων. Η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει και να δημιουργήσει τις αναγκαίες διαδικασίες προς τούτο» καταλήγει η οργάνωση προσθέτοντας ότι: «Ζητούμε από το κράτος και τον ΕΦΕΤ πλήρη υπευθυνότητα. Οι παλινωδίες των αρχικών δηλώσεων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, σε σχέση με τις ύστερες για εκτεταμένους ελέγχους, δείχνουν τουλάχιστον έλλειψη υπευθυνότητας. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται επικίνδυνη ανεπάρκεια».