Η υβριδική εργασία μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα για κάποιους, αλλά οι εργαζόμενοι λένε ότι υπάρχει και σωστός τρόπος, αλλά και λάθος τρόπος με τον οποίο αυτή γίνεται. Μάλιστα, κάποιες κινήσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο γενικότερο κλίμα του γραφείου.

Σύμφωνα με το businessinsider.com, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Gallup, μια αμερικάνικη εταιρεία ανάλυσης και παροχής συμβουλών, αναφέρεται πως οκτώ στους 10 υπαλλήλους με δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας αναμένουν να εργαστούν μακροπρόθεσμα είτε σε υβριδικό είτε σε πλήρως απομακρυσμένο περιβάλλον. Οι γνώσεις της Gallup προέρχονται από ένα τυχαίο δείγμα 16.586 ενηλίκων που συγκεντρώθηκε στα μέσα Ιουνίου, καθώς και από απαντήσεις 135 διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού της Fortune 500 στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Μεταξύ των υβριδικών εργαζομένων, το 40% προτιμά να βρίσκεται στο γραφείο δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, ανέφερε η Gallup. Και ενώ ορισμένοι διευθυντές επιθυμούν διακαώς να έχουν τους υπαλλήλους στο γραφείο αρκετές ημέρες την εβδομάδα – με την ελπίδα να αυξηθεί η συνοχή της ομάδας και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα – η έρευνα της Gallup διαπίστωσε ότι οι ημέρες αυτές πρέπει να προγραμματίζονται σκόπιμα από τους εργοδότες, για να δουν οφέλη οι εργαζόμενοι.

Η Gallup διαπίστωσε πως η παραγωγικότητα των εργαζομένων και η ομαδική κουλτούρα μπορεί να διαβρωθούν, εάν οι διευθυντές αποτύχουν να επικοινωνήσουν το γιατί θέσπισαν υβριδικές στρατηγικές, οι οποίες μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων ή να μην εξηγούν το σκεπτικό πίσω από τις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο.

«Πολύ συχνά, οι διευθυντές επικεντρώνονται μόνο στην εντολή της τέλειας πολιτικής και δεν καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι ο μάνατζερ και η ομάδα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έξυπνες προσαρμογές σε πολιτικές που υποστηρίζουν τον καλύτερο τρόπο εργασίας», δήλωσε στο Insider ο Ben Wigert, διευθυντής έρευνας και διαχείρισης του χώρου εργασίας στην Gallup. «Η δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για το πώς οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν ένα υβριδικό σχέδιο που να ταιριάζει με τη φιλοσοφία και τις πολιτικές του κάθε οργανισμού, απαιτεί αρκετή δουλειά και συνεχόμενη λήψη αποφάσεων».

Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας μπορεί να είναι σημαντικά, ανέφερε η Gallup. Το υβριδικό εργατικό δυναμικό αναφέρει σταθερά λιγότερη επαγγελματική κούραση, καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μεγαλύτερη αυτονομία. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν αυξημένη παραγωγικότητα, παρά τους κινδύνους εξασθένισης της επικοινωνίας και της συνεργασίας στον χώρο εργασίας.

Η Gallup διαπίστωσε, επίσης, ότι όσοι εργάζονται υβριδικά, έχουν πολύ καλύτερη συνεννόηση μεταξύ τους και περισσότερη ευημερία σε σύγκριση με τους εργαζόμενους που πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο.

Επανεξέταση των στρατηγικών υβριδικής εργασίας

Παρόλο που τα πλεονεκτήματα της συμπερίληψης των εργαζομένων στις πολιτικές υβριδικής εργασίας είναι αξιοσημείωτα, μόνο το 12% των υβριδικών εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι πολιτικές υβριδικής εργασίας της ομάδας τους, προέκυψαν από μια συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων, ανέφερε η Gallup.

Η Gallup σημείωσε ότι η απλή παρουσία στο γραφείο μπορεί να μην είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της υβριδικής εργασίας, ιδίως δεδομένου ότι το 60% των υβριδικών εργαζομένων δεν έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν το πρόγραμμα του γραφείου τους. Οι μάνατζερ θα πρέπει να δώσουν χρόνο στις ομάδες να προσαρμοστούν στην υβριδική εργασία και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το περιθώριο να υποστηρίξουν πιο ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, δήλωσε η Gallup.

«Όταν οι ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν συνεργατικά την προσέγγιση της υβριδικής εργασίας τους, στο πλαίσιο ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών, τείνουν να αισθάνονται ότι οι κανόνες, τους επιβάλλονται – ακόμη και αν οι διευθυντές σκοπεύουν στην πραγματικότητα να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές που καθιστούν δυνατή και πιο αποτελεσματική την υβριδική εργασία», δήλωσε ο Wigert.

Σύμφωνα με την Gallup, όταν τα αφεντικά πιέζουν πολύ σκληρά για να βάλουν το προσωπικό στο γραφείο, ή όταν παγιδεύονται υπερβολικά στην παρακολούθηση της απόδοσης των εργαζομένων όταν εργάζονται από το σπίτι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στον εργασιακό χώρο.

Οι προτάσεις της Gallup

Για τη δημιουργία ενός ισχυρού υβριδικού χώρου εργασίας, η Gallup προτείνει οι υβριδικές πολιτικές να είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να βελτιώνουν τη συνοχή της ομάδας, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώνουν τις ομάδες. Επιπλέον, η καθιέρωση νέων μηχανισμών κατάρτισης και εργαλείων διαχείρισης των επιδόσεων θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

«Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση για ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας και κατευθυντήριες γραμμές συνεργασίας, που διασφαλίζουν ότι όλοι έχουν κάποιες κοινές προσδοκίες ο ένας από τον άλλο», δήλωσε ο Wigert. «Περιλαμβάνει επίσης το να μάθει ο ένας να παίζει με τα δυνατά σημεία του άλλου και να σέβεται τον τρόπο εργασίας του».

Η Gallup διαπίστωσε, προηγουμένως, ότι οι αποτελεσματικοί μάνατζερ δίνουν συχνά στους υπαλλήλους καθοδήγηση, σαφείς προσδοκίες και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Τέτοια εργαλεία διαχείρισης της απόδοσης υπερβαίνουν τις μετρήσεις και τις αξιολογήσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν συχνά σημεία ελέγχου και προληπτική καθοδήγηση. Η Gallup συνιστά μια «ομαδική επαναφορά», που περιλαμβάνει συναντήσεις, όπου οι εργαζόμενοι και οι διευθυντές τους μπορούν να επανεξετάσουν τους ατομικούς στόχους για την ευημερία σε ένα υβριδικό περιβάλλον.