Την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη θρηνεί τόσο ο αθλητικός όσο και ο πολιτικός κόσμος. Ο «Ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ έφυγε στα 78 του χρόνια.

Αν και έμενε μόνιμα στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους, ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη. Η κηδεία του άλλοτε υφυπουργού Πολιτισμού θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, στις 17:00 στη Θεσσαλονίκη, ενώ η σορός του θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο στη Θέρμη.

Η επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει το πρωί της Πέμπτης στον Άγιο Ιωάννη Βούλας.

Θρήνος στον πολιτικό κόσμο

«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα. Στη φωτογραφία, δύο θρυλικοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο. Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» σημείωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο μήνυμά του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, το ΚΚΕ αναφέρει: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Με βαθειά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» ανέφερε στο μήνυμά του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Το «αντίο» του αθλητικού κόσμου

Σε μια συγκινητική ανάρτηση, ο Άρης αποχαιρέτησε τον προπονητή που άλλαξε στον επίπεδο τον σύλλογο: «Πού πας, «Ξανθέ»;

Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα;
Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;
Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;

Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…»

«Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής. Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…» ανέφερε στο μήνυμά του ο Νίκος Γκάλης.

«Με το ταλέντο σου, το πάθος σου, την προσωπικότητά σου, την αφοσίωση και την σκληρή δουλειά σου ως προπονητής άλλαξες την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η τεράστια προσφορά σου στον Ολυμπιακό και τον ελληνικό αθλητισμό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Σε ευχαριστούμε για όλα και θα σε θυμόμαστε για πάντα… Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Ιωαννίδη» αναφέρει η ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

Με το ταλέντο σου, το πάθος σου, την προσωπικότητά σου, την αφοσίωση και την σκληρή δουλειά σου ως προπονητής άλλαξες…

Posted by Olympiacos FC on Wednesday, October 4, 2023

Σε ανακοίνωσή της «Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο… Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε». Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η «Βαρκελώνη 1998», ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας. Ο «Ξανθεός» – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, «Πατριάρχη» του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί. Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης. Αθάνατος, «Ξανθεέ»!»

Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε». Σε ηλικία…

Posted by AEK Basketball Club on Wednesday, October 4, 2023

«Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του “Ξανθού” του ελληνικού μπάσκετ, που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.