Για την τραγική κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας μίλησε ο δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου. «Απειλούνται ζωές. Είμαστε αποκλεισμένοι. Όλα τα χωρά είναι πλημμυρισμένα», τόνισε, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» του Action24 για τη φονική κακοκαιρία «Daniel» που σαρώνει τη χώρα.

Όλη η περιοχή του κάμπου του Δήμου Παλαμά που βρίσκεται ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Οι εικόνες από διάφορα χωριά της περιοχής, όπως από τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά, τον Βλοχό, το Πέτρινο, την Ιτέα, τα Καλυβάκια και το Ψαθοχώρι, είναι δραματικές.

Σπίτια έχουν βρεθεί κάτω από νερό, άλλα έχουν παρασυρθεί, πολλοί είναι εγκλωβισμένοι, και όσοι προσπαθούν να διαφύγουν χρησιμοποιούν βάρκες, η κίνηση με οχήματα είναι αδύνατη.

«Τα νερά ξεπερνούν το 1,5 μέτρο. Έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια περιμετρικά και μας έχουν πνίξει. Είμαστε αβοήθητοι, μόνοι μας χωρίς να νοιάζεται κανείς», είπε, συμπληρώνοντας πως μόνο τις τελευταίες ώρες κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ, ωστόσο δύσκολα μπορεί πλέον να φτάσει στην περιοχή. «Μόνο με βάρκες», συμπλήρωσε.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν. Είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι είναι στις ταράτσες. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε», δήλωσε, σημειώνοντας πως η βροχή που έπεσε δεν έχει προηγούμενο.

Τα περισσότερα χωριά αλλά και οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλά έχουν σκεπαστεί από νερό και λάσπες.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού. Ορισμένοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί τρομακτικά.

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. Επίσης, ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων έχει ξεχειλίσει προς γειτονιές της πόλης.

Posted by Βαγγέλης Μπλ. on Wednesday, September 6, 2023

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση που βιώνουν: «Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται».

Η περιοχή έχει γίνει «πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους» είπε στον ALPA άλλος κάτοικος της περιοχής.

Δραματική είναι η έκκληση και από άλλους κάτοικους της περιοχής που μίλησαν στα ΜΜΕ. «”Πνίγεται” το χωριό – Τα σπίτια φαίνονται από τον πρώτο όροφο και πάνω»

Posted by Giannis Xatzis on Wednesday, September 6, 2023

 Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τονίζει επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.