Ακόμα και αν θεωρείτε τον εαυτό σας έναν καταπληκτικό ερασιτέχνη σεφ, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν ένα ή δύο κομβικά λάθη που κάνετε όταν μαγειρεύετε τη μπριζόλα σας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Πότε πρέπει να ρίξετε το αλάτι και σε τι θερμοκρασία να την ψήσετε; Κάνει να την γυρίζετε συχνά; Στις παραπάνω τρεις ερωτήσεις απαντά το eatthis.com, μιλώντας με εξειδικευμένους σεφ που μοιράζονται με το κοινό τη μαγειρική «σοφία» που απέκτησαν μετά από χρόνια στις επαγγελματικές κουζίνες.

Τοποθετείτε την μπριζόλα σας στο τηγάνι πριν το λάδι είναι αρκετά καυτό

μπριζόλα στο τηγάνι

Εάν επιλέξετε να μαγειρέψετε τη μπριζόλα σας στο φούρνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τη μαγειρεύετε σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

«Όταν μαγειρεύετε τη μπριζόλα, θέλετε καλή επαφή μεταξύ του τηγανιού και του κρέατος για να δημιουργηθεί το φαινόμενο Maillard, το οποίο δημιουργεί το κάψιμο στη μπριζόλα σας που είναι υπεύθυνο για τη γεύση», λέει ο Rainford.

Ο Rainford υποστηρίζει ότι το κλειδί για να επωφεληθείτε από το νόστιμο υποπροϊόν της αντίδρασης Maillard είναι η επιλογή του σωστού τηγανιού για να μαγειρέψετε τη μπριζόλα σας.

«Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο -το σίδερο είναι ιδανικό- σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνοντας το λάδι να ζεσταθεί, λίγο κάτω από το σημείο καπνίσματος. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη μπριζόλα μέσα στο καυτό λάδι και πιέστε την προς τα κάτω, ώστε να έρθει σε επαφή από άκρη σε άκρη με το τηγάνι», τονίζει ο Rainford.

Δεν καρυκεύετε σωστά

Μπριζόλα

Αν και μπορεί να μη σας περνάει από το μυαλό, αλλά όταν μαγειρεύετε μπριζόλες, ίσως να θέλετε να αποφύγετε το μαγείρεμα με αποξηραμένα βότανα λόγω του πόσο εύκολα μπορούν να καούν.

«Αν θέλω μια πινελιά με άρωμα βοτάνων, αντί να προσθέσω ξηρά βότανα κατά το καρύκευμα -που μπορεί να καεί- θα ενσωματώσω βότανα περιχύνοντας ή πασπαλίζοντας λίγο φρέσκο δενδρολίβανο ή θυμάρι στους χυμούς που απελευθερώνονται όταν μαγειρεύεται το κρέας», λέει στο eatthis.com ο σεφ Chris McDade.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν καρυκεύετε την μπριζόλα σας είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν αλατίζετε τη μπριζόλα αμέσως μόλις την βγάλετε από το ψυγείο.

«Πολλοί άνθρωποι μόλις βγάλουν τη μπριζόλα από το ψυγείο ρίχνουν αμέσως αλάτι και πιπέρι, αλλά αυτό είναι λάθος», τονίζει ο σεφ Rusty Hansen. «Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία, γεγονός που θα σας αφήσει με μια στεγνή μπριζόλα. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να εφαρμόσετε το καρύκευμα όταν η μπριζόλα είναι ήδη στη φωτιά».

Γυρίζετε τη μπριζόλα πολύ συχνά

Μπριζόλες

Όταν μαγειρεύετε την μπριζόλα σας σε ένα τηγάνι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να την γυρίζετε επανειλημμένα ξανά και ξανά, προκειμένου να ελέγξετε το πώς ψήνεται. Ωστόσο, οι σεφ προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με το αναποδογύρισμα, καθώς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πιο δύσκολο τον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο έχει ψηθεί η μπριζόλα σας.

«Μια μέθοδος για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να μαγειρέψετε μια νόστιμη μπριζόλα στο σπίτι είναι να προσπαθήσετε να γυρίσετε τη μπριζόλα μόνο μία φορά», εξηγεί ο Hansen. «Γυρνώντας τη συνεχώς, είναι δύσκολο να εκτιμήσετε το βαθμό ψησίματος και κινδυνεύετε να είναι παραψημένη ή ανομοιόμορφα ψημένη».