Τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα πιάτο ζεστής σούπας τις κρύες μέρες του χειμώνα. Εκτός κι αν η σούπα είναι άνοστη ή απλά βαρετή. Τι μπορεί να πάει, όμως, στραβά με μία σούπα; Ο πιο συνηθισμένος λόγος που η σούπα σας δεν έχει τόσο καλή γεύση είναι επειδή της λείπει ένα στοιχείο με σπιρτάδα.

Η σούπα μπορεί να είναι πηχτή, κρεμώδης και πλούσια (γι’ αυτό την αγαπάμε τόσο πολύ), αλλά ο υπερβολικός πλούτος έχει επίπεδη γεύση. Σχεδόν κάθε μπολ σούπας μπορεί να επωφεληθεί από μια ζωηρή και φρέσκια προσθήκη. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να δώσετε αμέσως σπιρτάδα στη σούπα σας;

Φρέσκα βότανα

φρέσκα βότανα

Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αποξηραμένα βότανα κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, η φωτεινή και «πράσινη» γεύση των φρέσκων βοτάνων πραγματικά ζωντανεύει τη σούπα ή οποιοδήποτε ζεστό πιάτο φαγητού.

Το κλειδί εδώ είναι η χρήση των σωστών βοτάνων. Επιλέξτε τρυφερά, φυλλώδη βότανα για το γαρνίρισμα της σούπας σας, όπως μαϊντανό (πλατύφυλλο ή σγουρό), κόλιανδρο, σχοινόπρασο ή ακόμα και δυόσμο. Παραλείψτε τα ξυλώδη βότανα, όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι -ή προσθέστε τα στην αρχή της διαδικασίας μαγειρέματος, καθώς διαφορετικά θα αμβλύνουν, αντί να φωτίσουν, τη γεύση. Επίσης, δεν είναι διασκεδαστικό να τα μασάτε.

Ο δεύτερος κανόνας για την προσθήκη φρέσκων μυρωδικών στη σούπα είναι να τα ψιλοκόβετε πολύ ψιλά. Το να μασάτε στο στόμα σας ολόκληρα φύλλα μαϊντανού δεν είναι ποτέ ευχάριστο.

Ξύδι

ξύδι

Αν σας ακούγεται αρκετά παράξενη η προσθήκη ξυδιού στη σούπα σας, σκεφτείτε μια από τα πιο διαδεδομένα πιάτα στην κινέζικη κουζίνα: την καυτερή και ξινή σούπα. Αυτή η πικάντικη, ευχάριστα στυφή σούπα φτιάχνεται συχνά με ξύδι ρυζιού, και μάλιστα άφθονο. Και ενώ οι συνταγές καυτερής και ξινής σούπας είναι ειδικά ρυθμισμένες ώστε να ακολουθούν μια γραμμή πικάντικου-ξινού-αλμυρού-γλυκού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική για να δώσετε σπιρτάδα και σε άλλες συνταγές για σούπα.

Το παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι είναι φυσικά μια εξαιρετική επιλογή για αυτό, επειδή είναι ταυτόχρονα πικάντικο και γλυκό. Τα ειδικά ξύδια, όπως αυτά που παρασκευάζονται με κρασί σαμπάνιας ή φρούτα, είναι επίσης εξαιρετικά για σούπα. Απλώς αποφύγετε το λευκό αποσταγμένο ξύδι -είναι λίγο σκληρό και δεν θα προσθέσει αυτή τη μυστηριωδώς νόστιμη γεύση που ψάχνετε.

Για να αποφύγετε την προσθήκη υπερβολικού ξυδιού στη σούπα σας, ρίξτε το με ένα κουτάλι ή ένα κύπελλο μέτρησης, λίγο- λίγο κάθε φορά. Είναι, επίσης, μια καλή ιδέα να συμπληρώνετε μεμονωμένα μπολ, αντί να το βάζετε απευθείας στην κατσαρόλα.

Το ξύδι ταιριάζει πολύ με σούπες με πολλά λαχανικά, ειδικά με γλυκά και αμυλούχα υλικά, όπως κολοκύθα ή πατάτες.