Υλικά

Το καλοκαίρι, μετά τη θάλασσα και τις βουτιές, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει αβίαστα σε ένα καλό μπάρμπεκιου. «Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από μας είμαστε απαίσιοι ψήστες», ισχυρίζεται ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ. Το σωστό ψήσιμο χρειάζεται συνεχή επιτήρηση και εμείς επιλέγουμε να το κάνουμε, μας λέει, σε μια μέρα που θέλουμε να απολαύσουμε την παρέα των φίλων μας. Ο Όλιβερ σημειώνει πως το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει τα δικά του μυστικά, καθώς δεν εξαρτάται μόνο από την εμπειρία ή τις μαγειρικές ικανότητες κάποιου.

Τα δύο αποφασιστικής σημασίας χαρακτηριστικά για τον ίδιο είναι η σωστή θερμοκρασία των κάρβουνων πριν τοποθετήσουμε τα κρέατα. Αλλά και ο τρόπος χρήσης της θράκας. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται εύκολα, βάζοντας το χέρι 10-12 εκατοστά πάνω από τη φωτιά. Αν μπορούμε να το κρατήσουμε εκεί για 6 δευτερόλεπτα, η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Στα 4 δευτερόλεπτα είναι μεσαίας έντασης και στα 2 δευτερόλεπτα είναι καυτή. Εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος της φωτιάς στην ψησταριά. Η ευκολότερη τεχνική, μας λέει, είναι το μισό-μισό: τοποθετούμε όλα τα κάρβουνα στη μία μεριά του μπάρμπεκιου δηλαδή, ώστε να έχουμε δύο τρόπους ψησίματος, έναν πολύ ζεστό και έναν χωρίς άμεση θερμότητα.