Η λέξη «zoodles» προέρχεται από το zucchini και το noodles, δηλαδή «μακαρόνια από κολοκύθι» – και αυτό ακριβώς είναι: κολοκύθι κομμένο τόσο λεπτά που θυμίζει σπαγγέτι. Επειδή προέρχονται από λαχανικό και όχι από σιμιγδάλι, είναι πολύ πιο ελαφριά, χαμηλά σε θερμίδες και χωρίς γλουτένη, ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή έχουν δυσανεξία. Κι αν φαίνονται περίπλοκα, στην πραγματικότητα ετοιμάζονται εύκολα, με έναν τρίφτη ή λίγη υπομονή και ένα καλό μαχαίρι χωρίς δόντια.
Υλικά (2 μερίδες)
- 600 γρ. κολοκύθια
- 500 γρ. ντοματίνια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. μέλι
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 60 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών με λιγότερο αλάτι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Πλένουμε τα κολοκύθια και με ένα peeler λαχανικών, τα κόβουμε σε λεπτές ταλιατέλες ή, εναλλακτικά, με ένα μαχαίρι σε λεπτά σπαγγέτι.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκύθια για 2-3 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βήμα 3: Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια (κομμένα στη μέση) μαζί με το μέλι, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και το πιπέρι. (Προσοχή στο αλάτι, καθώς θα προστεθεί και η φέτα στη συνέχεια.)
- Βήμα 4: Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα ντοματίνια, για 4-5 λεπτά, και στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και τον βασιλικό. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.
- Βήμα 5: Περιχύνουμε τις «ταλιατέλες» κολοκυθιού με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη φέτα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Ενέργεια: 230 kcal
- Υδατάνθρακες: 20,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 12,8 γρ.
- Λιπαρά: 9,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI