Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ παράλληλα προσφέρει κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ), καθώς και βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το πεπόνι συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, καταπολεμώντας έτσι το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Οι κουκουβιτακίνες, φυσικές ενώσεις που περιέχονται στο πεπόνι, θεωρούνται ευεργετικές για την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τέλος, το πεπόνι αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, βοηθώντας το πεπτικό σύστημα να παραμένει ενυδατωμένο και συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Υλικά (1 μερίδα)
- 2 κούπες ωμά πράσινα σαλατικά της εποχής
- 1 φέτα πεπόνι, κομμένη σε μπουκιές
- 6-7 κάσιους, θρυμματισμένα
- 40 γρ. μανούρι, τριμμένο
- 1 κ.σ. ηλιόσπορο, καβουρδισμένο
- Για τη σως
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε απαλά.
- Βήμα 2: Σε ένα μικρό shaker ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως.
- Βήμα 3: Ρίχνουμε τη σως στο μπολ με τη σαλάτα, ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 220 kcal
- Υδατάνθρακες: 7,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,2 γρ.
- Λιπαρά: 6,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI