Το βερίκοκο είναι ένα ευπροσάρμοστο και θρεπτικό φρούτο, που πρωτοκαλλιεργήθηκε γύρω στο 3000 π.Χ. στην Κίνα και έκτοτε έχει διαδοθεί σε όλες τις ηπείρους, ευδοκιμώντας σε ποικίλα κλίματα. Είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ παραμένει χαμηλό σε θερμίδες. 100 γραμμάρια φρέσκων βερίκοκων καλύπτουν το 12% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, επίσης 12% σε βιταμίνη Α και 6% σε κάλιο – όλα αυτά με λιγότερες από 50 θερμίδες. Τα βερίκοκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, η οποία είναι λιποδιαλυτή και συμβάλλει στην καλή όραση, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην προστασία της επιδερμίδας. Είτε τα καταναλώνουμε φρέσκα είτε αποξηραμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, βοηθώντας στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και συμβάλλοντας στην αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Όπως όλα τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, έτσι και το βερίκοκο παρέχει μη αιμικό σίδηρο. Αν και αυτός ο τύπος σιδήρου απορροφάται πιο αργά από τον οργανισμό, η παρατεταμένη παραμονή του στο πεπτικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες απορρόφησης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας.

Υλικά (8-10 μερίδες)

  • 300 γρ. βρώμη αλεσμένη σε μορφή αλεύρου
  • 35 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 40 γρ. νερό
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. μέλι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 3-4 βερίκοκα, κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.
  • Βήμα 2: Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός.
  • Βήμα 3: Σε τρίτο μπολ ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μίας μαρίζ το γάλα, το μέλι (φροντίζουμε να το έχουμε ζεστάνει πρώτα σε ένα κατσαρολάκι ξεχωριστά για να είναι πιο ρευστό), το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Βήμα 4: Ενώνουμε τα περιεχόμενα και των τριών μπολ στο μεγαλύτερο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 5: Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες βερίκοκου.
  • Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 318 kcal
  • Υδατάνθρακες: 36,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4,9 γρ.
  • Λιπαρά: 8,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,3 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI