Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για κέικ, κοσκινισμένο
  • 2 κ. σ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ. γλ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 κ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού βουτυρόγαλα
  • 1 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ. γλ. λευκό ξύδι
  • Γλάσο για κλασικά cupcakes

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετήστε σε ένα ταψί χάρτινες θήκες για μάφιν.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο και το αλάτι.
  3. Με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, χτυπήστε τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέστε τα αυγά, ένα- ένα, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί το καθένα, ξύνοντας τα τοιχώματα του μπολ όπως χρειάζεται. Ανακατέψτε το χρώμα τροφίμων και τη βανίλια.
  5. Μειώστε την ταχύτητα σε χαμηλή. Προσθέστε το μείγμα αλευριού σε τρεις δόσεις, εναλλάσσοντας με δύο προσθήκες βουτυρόγαλα και χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι σε ένα μικρό μπολ (θα αφρίσει), προσθέστε στο μείγμα και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα.
  7. Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα στις θήκες μάφιν, γεμίζοντας το καθένα κατά τα τρία τέταρτα.
  8. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα μπου εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
  9. Μεταφέρετε τις θήκες σε σχάρες για να κρυώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε τα cupcakes.
  10. Τα cupcakes μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να καταψυχθούν έως και 2 μήνες, σε αεροστεγή δοχεία.
  11. Για το γαρνίρισμα, χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα για να αλείψετε τα cupcakes με το γλάσο.