Υλικά
- 2 κιλά αρνίσια μπουτάκια
- Το χυμό από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 175 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 κ. γλ. πιπέρι
- 4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
- 2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ. γλ. αλεσμένο κύμινο
- 1 κ. γλ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη στα τέσσερα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 750 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους σε μέγεθος μπουκιάς
- Μια χούφτα μαϊντανό, χοντροκομμένο
Εκτέλεση
- Βάλτε το χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές λάδι, το κρασί, το πιπέρι, το σκόρδο, τη ρίγανη και το κύμινο στο μπλέντερ και χτυπήστε τα.
- Τοποθετήστε τα μπουτάκια σε ένα μπολ, περιχύστε τα με τη μαρινάδα και κάντε καλό μασάζ για να καλυφθούν καλά. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα).
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάλτε το κρέας, τη μαρινάδα, το αλάτι, τη ντομάτα και το ξυλάκι κανέλας σε μία γάστρα, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 2- 3 ώρες μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς.
- Όταν το αρνί μαγειρευτεί και μαλακώσει εντελώς, ροδίστε τις πατάτες σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώνουν.
- Αφαιρέστε το αρνί από το φούρνο, βάλτε το σε μία πιατέλα και σκεππάστε καλά με αλουμινόχαρτο.
- Προσθέστε τις ροδισμένες πατάτες στη γάστρα και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 45 λεπτά- 1 ώρα ή μέχρι οι πατάτες να ψηθούν και να είναι μαλακές.
- Βάλτε το αρνί πίσω στη γάστρα για να ζεσταθεί. Ελέγξτε το καρύκευμα, προσθέτοντας περισσότερο αν χρειάζεται.