Μια μόνιμη επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη θα κόστιζε στις χώρες της ζώνης Σένγκεν περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σημειώνει πως η Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί την «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή εισροή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Έκθεση του France Strategie, του think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του γάλλου πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και εμπόριο από μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών. Μόνο για τη Γαλλία, το κόστος θα ανέρχονταν βραχυπρόθεσμα σε 1 με 2 δισ. ευρώ και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, «μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%».

Το μισό κόστος θα οφείλεται στη μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

reuters