Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται η λειτουργία της πλατφόρμας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:17
12/12/2019
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις - Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
14
loading

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να ανοίξει την επόμενη Τρίτη, στις 17 του μήνα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Στόχος είναι η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr να λειτουργήσει στις 17 Δεκεμβρίου και να δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσει η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 700 ευρώ σε 953.000 δικαιούχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η καταβολή του μερίσματος να ξεκινήσει ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, κάτι ωστόσο που μένει να φανεί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι η ίδια με αυτήν μέσω της οποίας υποβλήθηκαν οι αιτήσεις και για το περσινό κοινωνικό μέρισμα. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει τα στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ και τα εισοδήματα, δείχνουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος των 700 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αυτό το οποίο πρέπει να δηλωθεί από τους δικαιούχους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι κυρίως το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους προκειμένου να γίνει η καταβολή του ποσού.

Οι τέσσερις κατηγορίες των δικαιούχων

-Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.

-Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 163.778.

-Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη μονογονεϊκές οικογένειες με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν να υπολογίζονται σε 40.927.

-Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι

-Για να λάβει το κοινωνικό μέρισμα 2019 ένα νοικοκυριό, τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

-Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

-Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Η διαδικασία της αίτησης βήμα βήμα

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στον στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με την είσοδο στο σύστημα θα ζητηθεί επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και εισαγωγή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και αριθμού κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Θα ζητηθεί επίσης συναίνεση στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν τον άνθρωπο που κάνει την αίτηση, την/τον σύζυγο και τα προστατευόμενα τέκνα.

Επίσης, θα πρέπει να δηλωθεί έγκυρο και ενεργό IBAN λογαριασμού στον οποίο πρέπει υποχρεωτικά ο υποβάλλων την αίτηση να είναι είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός IBAN ο οποίος δεν ανήκει στον δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το IBAN. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του IBAN.

Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ.

Στην περίπτωση που ικανοποιεί τα κριτήρια και είναι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφθηκε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ww

  ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .....ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΚΟ, ΛΙΓΗ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ..... ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ....... ΑΠΑΤΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΑΝΕΙ ........

 2. avatar Λενα πατρα

  Αν ημουνα πρωθυπουργος θα εδινα μερισμα στους μακροχρονια ανεργους κ οχι απλα στους ανεργους που περνουν επιδοματα...φαινεται αυτο με ρνα κλικ.θα εδινα σε ατομα πιυ δεν περνουν κανενα αλλο επιδομα..η θα δινα απο 200 ευρω σε καθε ανεργο πολιτη..κ οχι να μας πετανε ετσι.μακροχρονια ανεργη γιατι να μην παρω.ντροπη τους

 3. avatar Γατάκια ξένοι εμείς είμαστε έτη φωτός μπροστά!

  Εδώ στην Ελλάδα τα πάντα είναι απλά...
  Μέχρι 24 ετών λέγονται ΑμεΑ.
  Μετά τα 24 γίνονται... λοκατζήδες!

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Τα παίρνουν από τα αμεα για να τα δώσουν στους εφοπλιστές. Μπράβο στους χαζούς που τους ψήφισαν

 4. avatar Blue R

  Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, δεν το έπαιξες καλά το παιχνίδι. Δεκτό οι οικογένειες αυτές να έχουν περισσότερο ανάγκη. Θα μπορούσες όμως την μοιρασιά να την κάνεις καλύτερα. Δηλαδή απο όλους τους υπόλοιπους περισσεύουν? δεν περνάνε δύσκολα, δεν έχουν ανάγκη? Τώρα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει: εμείς μοιράσαμε σε περισσότερους, μην σας κακοφανεί. Αυτά τα ολίγα και εις άλλα με υγεία....

 5. avatar Φωτογραφική διάταξη…

  για κάθε Αλβανο. Και τα χρόνια συμπίπτουν...και οι προϋποθέσεις μαύρης εργασίας κ απόκρυψης εισοδήματος... τώρα κάπου στα ΑμεΑ..κάποια λύση θα βρεθεί!! Οι υπόλοιποι εμείς συνταξιούχοι με 35 χρόνια κ άνω εισφορές ..να νιώθουμε συγγενείς του εμιρη του Κατάρ !!

  1. avatar Θεσσαλονικια

   Εσεις οι συνταξιουχοι το δωρακι σας περιπου 500 ευρω τα πηρατε προεκλογικα το μαιο τωρα θελετε παλι να ξαναπαρετε? Ολοι οι συνταξιουχοι στην ακρη θα τα βαλουν να βρισκονται ενω οι ανεργοι με παιδακια θα καλυψουν αναγκες σε ρουχα και παπουτσια μακαρι να παιρνατε και εσεις αλλα προηγουνται οι οικογενειες

  2. avatar Ο

   Έτσι να νιώθεις γιατί για την ΝΔ μεσαία τάξη είναι όσοι περνούν πεντακόσια ευρώ

  3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Του [...] του κόβουν τα λεφτά και τα δίνουν σε εφοπλιστές αλλά αυτουνού του φταίνε οι Αλβανοί

 6. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Δηλαδή μόνο οικογένειες θα το πάρουν;; όσοι δεν έχουν οικογένεια δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι. Μπράβο κουλη

  1. avatar Hrusa Taskoudi

   Μπραβο Κουλη ΤΙ????να πεισ Πρωθυπουργοσσσσσσσσσσσσσσσσ

  2. avatar Λενα πατρα

   Πρεπει να ντρεπονται..κ εγω ανεργη κ χωρισα χωρις παιδι κ χωρις περιουσια κ να μην παρω?εμεις ειμαστε τι?ζωα? Ντροπη τουςςςς

 7. avatar Δραμαλαμα

  Μετα τα 24 έτη,όποια αναπηρία φεύγει μόνη της,ειναι επιστημονικά γνωστο.Όλοι οι άνθρωποι που ειναι εκ γενεττης σε καρέκλα,με το που κλείσουν τα 24 περπατάν.Οι τυφλοί επίσης,με το που έχουν γενέθλια τσάκ βρήσκουν και το φώς τους.

 8. avatar τρομπαδουρος

  Δεν εχει εκλογες τωρα οποτε παρτε τωρα μια ελεημοσυνη απο την καλυτερη κυβερνηση ολων των εποχων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει