Οι νέες αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τι θα ισχύει για τους πολίτες - Τι περιμένει το υπουργείο Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:20
02/01/2019
Οι νέες αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
11
loading

Από την έναρξη του 2019 θα ισχύσουν ρυθμίσεις που έχουν στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ταυτόχρονη μείωση της φοροδιαφυγής, με απόδοση περισσότερων εσόδων στους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι η περαιτέρω συστηματοποίηση των συναλλαγών τους και για το υπουργείο Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα περιοριστούν οι «διαρροές» από τα φαινόμενα των «μαύρων συναλλαγών».

Ποιες είναι οι ρυθμίσεις

Αρχικά θα αυξηθεί το ελάχιστο των απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει, εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ το 20%.

Από το νέο έτος το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:

 • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
 • 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.
 • 25% για εισόδημα από 20.000,01 και άνω.

Ωστόσο, υπάρχει και εισήγηση για μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστά 20%, 25% και 30% αντίστοιχα.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μία ακόμη διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από την αρχή του 2019, είναι η καθιέρωση της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε πιλοτική βάση μέχρι την πλήρη εφαρμογή της από το 2020.

Η απόφαση καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές της εφαρμογής και συγκεκριμένα τη διαδικασία έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αλλά και τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων επί των τιμολογίων που θα εκδίδονται από τους επιχειρηματίες.

Τα τιμολόγια θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα καταχωρούνται αυτόματα ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και ως δαπάνη στα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη.

Η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων αποσκοπεί στην πάταξη του φαινομένου της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες, προκειμένου να αποφύγουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ αρκετές επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους φοροδιαφυγής.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Η έλευση του νέου χρόνου φέρνει και την ηλεκτρονική διασύνδεση του κτηματολογίου με το πληροφοριακό σύστημα ακινήτων-περιουσιολογίου, που θα δημιουργήσει ουσιαστικά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και έχει στόχο να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της περιουσίας τους στην Εφορία.

Σκοπός του έργου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Επιπλέον στόχος είναι και η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Έως τώρα οι αποκρύψεις στοιχείων γίνονται προκειμένου να αποφεύγεται η πληρωμή ΕΝΦΙΑ αλλά και το τεκμήριο που συνοδεύει τη χρήση ακινήτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ονειροπόλος

  Mιά απλή και καθαρή λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποτελέσει και η εφαρμγή και στην Ελλάδα του σχετικού συστήματος των Η.Π.Α. Η βάση αυτού είναι το ότι ο καθε φορολογούμενος υποβάλλει την ετήσια δήλωση εισοδήματός του, η οποία γίνεται υποχρεωτικά δεκτή από το Δημόσιο , αλλά το οποίο Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ανά πάσα στιγμή , ακόμα και κατ΄οίκον και χωρίς προειδοποίηση (!), ελέγχους γιά διαπίστωση τυχόν αδικαιολόγητης αύξησης των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και τότε... (λένε στις Η.Π.Α. 🙂 "καλύτερα να σε συλλάβουν γιά φόνο, παρά γιά ΚΛΟΠΗ του Δημοσίου των Η.Π.Α." . (Αλλωστε, είναι γνωστό το γεγονός ότι τον διαβόητο εγκληματία Αλ Καπόνε δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν γιά σειρά, επί χρόνια, εγκληματικών πράξεών του, παρά μόνον γιά διαπιστωμένη ... ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ (!) , αλλά ακόμη γνωστή είναι και η περίπτωση του Ελληνικής καταγωγής Σπύρο Αγκνιου, οταν, Αντιπρόεδρος όντας της Κυβέρνησης των Η.Π.Α., έχασε και τη θέση του και την πολιτική καριέρα του επειδή ... "ξέχασε" να δηλώσει το ...."φοβερό" ποσό των 100.000 δολαρίων (!!...) που είχε λάβει γιά ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του!!!.... Το σύστημα λοιπόν των ΗΠΑ δείχνει έμπρακτα ότι δημιουργεί αφ΄ενός την την αμοιβαία εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενων και του Δημοσίου και αφ΄ετέρου επιβάλλει την αυστηρή επίβλεψη, αλλά και την επίσης αυστηρή εφαρμογή των Νόμων του Δημοσίου , ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ μεταξύ πλούσιων και φτωχών...

 2. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Χωρίς τραπεζικό απόρρητο, το ανίκανο κράτος να προστατεύει προσωπικά δεδομένα και τον υπουργό προστασίας του πολίτη να προστατεύει λέγοντας να αλλάζουμε πλευρό όταν μας κλέβουν, το περιουσιολόγιο θα είναι δωρεάν πελατολόγιο σε όλους τους απανταχού κλέφτες που θα έρχονται σε ορδές στην Ελλάδα για κλοπές και εκβιασμούς καθε Σαββατοκύριακο.

 3. avatar ATS

  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΔΕΝ
  ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΝΩ
  ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΥΠΟ ΣΑΚΟΥΛΑΣ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 4. avatar Ptso

  Χρειαζόμαστε γερμανόυς διοικητές με γερμανικούς νομους

 5. avatar Προϋποθέσεις πάταξης φοροδιαφυγής

  1.ελαττωση φόρων και καθιέρωση flat tax 20 %
  2.ελαττωση εισφορών και αποσύνδεση απο το εισόδημα
  3.εισοδος ιδ.τομεα στην δημόσια ασφάλιση
  4.αφορολογητο για όλους ή για κανέναν
  5.pos υποχρεωτικά για όλους ή για κανέναν
  6.εισφορες pos σταθερές,ελάχιστες και ξεκάθαρες όπως στο εξωτερικό
  7.εισπραξη κόκκινων δανείων απο αυτούς που τα οφείλουν,όχι τους άλλους
  8.Οι τράπεζες να πληρώνουν 50% της χασούρας των δανείων αν οι ίδιες τα έχουν δώσει χωρίς ολοκληρωμένο έλεγχο του δανειολήπτη (θυμάστε τα «θέλετε 10000 ευρώ με μια υπογραφή ?»
  9.Σταθερο ασφαλιστικό και φορολογικό για 20 χρόνια με συνταγματικό άρθρο περι απαγόρευσης αναδρομικών χρεώσεων.
  10.Αμεση πληρωμή των χρεών του κράτους στον ιδ.τομεα (πολλά απο αυτά έχουν κλείσει 7ετια)
  Τέλος ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ έλεγχοι καθημερινά παντού.
  Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλά με την τακτική «αρπάζω όπου μπορώ από όποιον μπορώ» καταστρέφονται άνθρωποι και επιχειρήσεις και η μαύρη οικονομία θα ξεπεράσει τη λευκή και αργότερα θα γίνει ανταλλακτικό εμπορίου τύπο Βενεζουέλας και Κουβάς.

  1. avatar St Kama

   Άψογος .. και θα σε παρακαλούσα να το στείλεις σε εμαιλ στο υπουργείο οικονομικών.. ποτέ δεν ξέρεις. 😉

 6. avatar Autoapascholoumenos

  Βαθιές τομές στην πάταξη της διαρροής εισροών στον κρατικό τρύπιο κουβά μόνο στην μικρο-μικρή οικονομία. Τα μεγααααλα πορτοφόλια... τζιζ κακό.

 7. avatar Παντελής πυκνης

  60%μπορεί

 8. avatar Παντελής πυκνης

  Έχω ξανά γράψει να φθάσει μέχρι 60%

 9. avatar Παντελής πυκνης

  Να φθάσει το μικρότερο πάνω απο20%και για τα παραπάνω μέχρι και 60%για να μπει μια τάξη όλο το σύστημα

 10. avatar Σκέτος

  Επιτέλους,καταργείται το φακελάκι.
  (Μη γελάτε ρε κυδώνια)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει