ΣΕΒ: Tο brain drain πρέπει να αντιστραφεί πάση θυσία

«Η Ελλάδα έχει ένα από τα λιγότερο γενναιόδωρα συστήματα κάλυψης ανέργων»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:27
08/11/2018
ΣΕΒ: Tο brain drain πρέπει να αντιστραφεί πάση θυσία
4
loading

Η ανεργία μειώνεται σταδιακά, από 28% το 2013 σε 20% το 2018 και η μείωση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζοντας ωστόσο ότι παρά τη μείωση ο αριθμός των ανέργων παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ η Ελλάδα έχει ένα από τα λιγότερο γενναιόδωρα συστήματα κάλυψης ανέργων από επίδομα ανεργίας.

Ο ΣΕΒ αποδίδει τη μείωση της ανεργίας περισσότερο με την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (μείωση κατώτατου μισθού, μερική απασχόληση, μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2014 κ.ο.κ.), υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτά τα μέτρα η ανεργία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, για να πέσει ταχύτερα η ανεργία χρειάζονται πολιτικές που θα παρακινούν άτομα εκτός της αγοράς εργασίας να μπουν στο εργατικό δυναμικό, όπως οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι

ή άτομα εντός της αγοράς εργασίας να καθυστερήσουν την έξοδό τους, π.χ. ηλικιωμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν και ανάσχεση του brain drain.

Ειδικά για τις γυναίκες τονίζεται ότι εμποδίζονται στην απασχόληση, κυρίως λόγω μητρότητας, αλλά και λόγω του de facto ρόλου που παίζουν στην ανατροφή των παιδιών και στην φροντίδα των ηλικιωμένων. «Το θέμα της υπογεννητικότητας δεν αντιμετωπίζεται με το να μη συμμετέχουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό. Η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τις γυναίκες, και ως μητέρες και ως εργαζόμενες», τονίζει ο ΣΕΒ.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους επισημαίνεται ότι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών από 87,8 χιλιάδες άτομα το 2007 μειώθηκαν, λόγω της μεγάλης ύφεσης, σε 54,2 χιλιάδες άτομα το 2013 (-38%), και έκτοτε έχουν αυξηθεί σε 70 χιλιάδες άτομα (2017). «Τα πρώτα χρόνια της κρίσης σημειώθηκαν αθρόες συνταξιοδοτήσεις, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι ένα συνταξιοδοτηθούν, η σύνταξη τους θα είναι κατοχυρωμένη σε κάποιο επίπεδο. Αργά ή γρήγορα, συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν συμβαίνει και, υπό την πίεση των πενιχρών συντάξεων, άρχισαν και πάλι να δουλεύουν για να στηρίξουν το εισόδημά τους», αναφέρει ο ΣΕΒ και ζητά να αλλάξει η φορολογική μεταχείριση και να μην «κατάσχεται» στην ουσία η σύνταξή τους επειδή δουλεύουν.

Τέλος για το brain drain η εκτίμηση του ΣΕΒ είναι πως στο διάστημα 2009 - 2017 μετανάστευσαν 374.000 άτομα από τα οποία οι 205.000 ήταν άνδρες και οι 169.000 γυναίκες. «Η μετανάστευση στο εξωτερικό απομειώνει το εργατικό δυναμικό και στερεί τη χώρα από άτομα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνεπώς, το brain drain είναι μια εξέλιξη που πρέπει πάση θυσία να αντιστραφεί. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Απαιτεί ιδιωτικές επενδύσεις και ισχυρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον», καταλήγει ο ΣΕΒ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ααααααα

  με τους μισθους που δινει ο σεβ ουτε μετανάστες δεν θα βρισκει σε λιγο...και φυσικα αυτό το κρατος που δεν λεει να αλλαξει γιατι και οι αριστεροι εγιναν χειρότεροι από τους δεξιους λειτουργουν αποτρεπτικα,και για διακοπες αλλου θα πηγαινουν

 2. avatar thanahs

  ``Μα αφού οι Έλληνες δεν θέλουν να δουλέψουν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί/αρχιτέκτονες/μοριακοί βιολόγοι κλπ, γι`αυτό παίρνουμε (βάλε εθνικότητα τρίτου κόσμου)``...not

 3. avatar ´Ιο

  Η χωρα μας καταστράφηκε και μάλιστα για πολλά χρονια , τα παιδια μου έφυγαν απο οτι βλεπω δεν θα ξαναγυρίσουν ποτε , η Ελλαδα πλέον ειναι στο εξωτερικό , εδώ θα ειναι μετανάστες και Αλβανοί .

 4. avatar Στέλιος 30.

  Κανένας μη γυρίσει! Έφυγα απ αυτη την χωρα και βρηκα την υγεία μου!Καμια αξιοκρατία, ανασφάλεια, εκμετάλλευση, απάτη κι αλλα πολλα!Αν έχετε βισμα κανεναν πολιτικο η τους γονεις σας μείνετε είναι ωραία να είσαι στη θάλασσα και να έχεις ήλιο και να δουλεύεις 2-3 ωρες στο δημόσιο και μετα να αραζεις στις καφετέριες η να ζεις με την συνταξη των δικών σου .Αλλά μακροπροσθεσμα σας σας γυρίσει μπούμερανγκ.Κανένας πτυχιούχος μη γυρίσει.Στο εξωτερικό θα σε αποδεχθουνε και θα αναγνωρίσουν τις γνώσεις σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει