«Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σχεδιάζει να κάνει η Ελλάδα με την οικονομική της ελευθερία μόλις απελευθερωθεί από τα δεσμά του μνημονίου της τον Αύγουστο;». Την ερώτηση αυτή θέτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφορικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια πρώτη γεύση της «ολιστικής αναπτυξιακής» στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μία «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», σύμφωνα με ένα αντίγραφο της παρουσίασης που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «με την ανεργία ακόμα πάνω από το 20%, η προτεινόμενη αυστηροποίηση των εργασιακών και οι αυξήσεις μισθών πιθανόν να πηγαίνουν κόντρα στην καθιερωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, φοβούμενοι ότι θα εξελιχθεί σε πεδίο διαπλοκής».

18117404102164

Στο ελληνικό αναπτυξιακό πλάνο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να υλοποιήσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμα να μειώσει περαιτέρω τα γραφειοκρατικά βάρη και να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας.

Πάντως, το Bloomberg επισημαίνει πως μέχρι στιγμής η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4%, έναντι αρχικών προβλέψεων από την Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. Επίσης, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών διεθνώς, την ώρα που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά, ενώ οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με τον Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει σήμερα πως όσο αυστηρότερη είναι η επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο τόσο το καλύτερο, καθώς η οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

bl

TAGS