Μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από τον Μάιο

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:19
12/01/2018
Μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από τον Μάιο
7
loading

Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται οι πλειστηριασμοί επί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018. Επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να διενεργούνται και οι πλειστηριασμοί επί κινητών πραγμάτων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά την 30η Απριλίου 2018, ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας, υποχρεούται στη γνωστοποίηση της μεταβολής του τρόπου διενέργειας του πλειστηριασμού».

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

 • Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.
 • Αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.
 • Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
 • Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.
 • Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.
 • Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες, αλλά ακίνητα φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ.

Βέβαια όσο περνούν οι μήνες το όριο θα μειώνεται και ο κλοιός θα σφίγγει ακόμη περισσότερο για τους οφειλέτες οι οποίοι θα δουν να χάνουν ακόμη και την πρώτη κατοικία για φόρους που άφησαν απλήρωτους.

Η τροπολογία

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar αυτό…..

  θα πεί.....ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ....με αριστερή ηθική ευαισθησία....

 2. avatar Mg1

  Άλλο το να είσαι στρατηγικός κακοπληρωτής και άλλο για 500 ευρώ να σου παίρνουν ακίνητη περιουσία ! Και από πάνω να σου βάζουν κι άλλους φόρους ώστε να σε αναγκάζουν να χρωστάς! Όλα αυτά δείχνουν δόλο και μόνο! Γιατί δεν μιλάει κανείς μπροστά σε αυτήν τη νέα χούντα που ζούμε; Από τη μια η σαδιστική , αδίστακτη νοοτροπία του Σόιμπλε που έχει πέσει επάνω μας σαν κουρνιαχτός και από την άλλη κάτι κομπλεξικοί με νοοτροπία δοσίλογου ψευτοαριστεροί, χωρίς κουκούλα αυτή τη φορά που βγάζουν τα απωθημένα τους γενεών, που νομίζουν ότι θα φέρουν αποτυχημένα συστήματα από την πίσω πόρτα, εκμεταλευόμενοι την κρίση και χρησιμοποιώντας την για να διαλύσουν την μεσαία τάξη, φτωχόποιώντας τον ελληνικό λαό ! Αυτά όλα δεν ειναι αντισυνταγματικά ; Που ειναι οι δικηγορικοί σύλλογοι και όχι μόνο ; Ποιός θα μας προφυλάξει από αυτή τη λαίλαπα ; Η επόμενη κυβέρνηση θα αντισταθεί και θα τα αλλάξει όλα αυτά; Δεν φοβούνται ότι θα θρηνήσουμε θύματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον;

 3. avatar Ο Μεσημερας

  Που κρυφτηκαν αυτοι που χορευανε στο Συνταγμα???

 4. avatar Age

  Κι οποίος αισθάνεται αριστερός ΚΚΕ ρε! Φτάνει πια! Μπας και ... δηλαδή... ΧΑ ή ΚΚΕ όλοι αλλιώς καθίστε να βλέπεται να σας πέρνουν τα σπίτια για 500€ Κι όσοι λέτε έλα μωρέ περιμένετε μέχρι να έρθει ο επιμελητής που σημειωτέων σας χρεώνει και 200 €

 5. avatar Age

  Χρυσή αυγή και να πα να ... αιντε πια!

 6. avatar Ο Μεσημερας

  Ποσο δικιο ειχαν οι παλαιοι οτι οι Αριστεροι θα σας παρουν το σπιτι.. Δωστε και αλλο πονο στον λαο!

 7. avatar Social Distortion

  Φάτε ελπίδα και αριστερά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει