Την επανασυμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το Bloomberg.

Σε μία αλλαγή στάσης η οποία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή του, παρατηρεί το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια, ανέφεραν δύο πηγές, καθιστώντας πιο εύκολο για το Ταμείο να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στις χώρες μέλη του.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ποσό που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 3-6 δισ. ευρώ, αναφέρει μία εκ των πηγών, σε σχέση με τα 29 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2012.

Για τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει το δημοσίευμα, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα καθάριζε τον δρόμο της από ένα πολιτικό εμπόδιο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου διεκδικεί την επανεκλογή της. Η Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο συζήτησαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε γενικές γραμμές, αναφέρει μία εκ των πηγών.

Στη συνέχεια, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις την κάνουν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

bloom

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Το Ταμείο προχώρησε στη διάψευση του τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε.