Επιχειρησιακή σύμβαση έριξε τον κατώτατο μισθό στα 500 ευρώ

«Δεν έχει καμιά ισχύ και δεν θα εφαρμοστεί», λέει το υπουργείο Εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
16:51
01/06/2016
Επιχειρησιακή σύμβαση έριξε τον κατώτατο μισθό στα 500 ευρώ
5
loading

Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε διετής επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη σύμβαση «σπάει» τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, παρά τη σχετική απαγόρευση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με βάση τη σύμβαση, την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και ένωση προσώπων των εργαζομένων, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχή - ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο, αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας».

Με αφορμή το δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας απαντά:

 1. Η αναφορά σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση η οποία κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι παράτυπη και παράνομη καθώς με το Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών και το οποίο ισχύει από 01.04.2013. Συνεπώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
 2. Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί.
 3. Καλούνται όλοι οι εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γιώργος63

  Με την αριστερά θα περάσουν ότι μέτρο δεν έχει περάσει μέχρι στιγμής... Θυμηθείτε το αυτό. Ηδη ΦΠΑ σε νησιά, αυξηση έμμεσων φόρων, εργαλειοθήκες ΟΑΣΑ, κτλ κτλ κτλ.... Οτι δεν είχε έρθει ως τώρα θα έρθει με αυτούς !!!

 2. avatar Sv7n

  Εδώ και καιρό έχει πέσει κάτω απο τα 500, πόσες δουλειές όταν έψαχνα δίσκολα έυρισκα πάνω απο 500 . Απλά τώρα έπεσε και επίσημα.

 3. avatar Stateless

  Αφήστε τους να το κάνουν και μετά το τέλος της σεζόν στείλτε τους στα δικαστήρια ώστε να τριπλό πληρώσουν και τους εργάτες αλλά και το κράτος! Έτσι κάνουν όσοι θέλουν να τα αρπαξουν! Αλλά με διαδικασία fast track!

 4. avatar ταπανταολα

  ηρθε η αναπτυξη .
  εκτοξευομαστε.
  Κρατηθειτεεεέέεε.......

 5. avatar Dim Kent

  Χμμμ... από τα 751 ευρώ που τόσο υπερήφανα διέδιδαν προεκλογικά, πάμε στα 500? Μείωση 33%... καλά το πάτε! Εξάλλου, οι ψηφοφόροι σας ακόμα τρώνε σανό για πρωινό, απογευματινό και βραδυνό (και μεταμεσονύχτιο, αντί για πατσά!!!).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει