Η συγχώνευση-μαμούθ της Disney με την 21st Century Fox, η οποία βρισκόταν στα σκαριά για πάνω από έναν χρόνο, είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για ένα εξωπραγματικό deal αξίας 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δημιουργεί έναν αληθινό κολοσσό στην αγορά της παγκόσμιας ψυχαγωγίας και κάνει τον ιδρυτή της 21st Century Fox, τον μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, ακόμα πιο πλούσιο.

Πόσο πιο πλούσιο; Το περιοδικό Forbes σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως τα ξημερώματα της Τετάρτης, μόλις οριστικοποιήθηκε το deal, η περιουσία του Μέρντοχ ανερχόταν στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 4,3 δισεκατομμύρια από τις 13 Δεκεμβρίου 2017, όταν η συμφωνία των δύο πλευρών ανακοινώθηκε για πρώτη φορά.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μέρντοχ ήταν το μερίδιό του στην 21st Century Fox. Το μερίδιο αυτό ανερχόταν στο 17% και η αξία του υπολογιζόταν στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά την ολοκλήρωση του deal, αυτό το μερίδιο «έσπασε» σε μετοχές της Disney και της νέας εταιρείας που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση, της Fox Corporation. Ειδικότερα, ο Μέρντοχ έλαβε ένα τρίτο μετοχής της Disney για κάθε μετοχή της 21st Century Fox που κατείχε. Επιπλέον, είχε την επιλογή να ανταλλάξει τις μετοχές της 21st Century Fox είτε με μερίδιο μετοχών της Disney, με τιμή στα 107 δολάρια ανά μετοχή, είτε με μετρητά, έναντι 51,57 δολαρίων ανά μετοχή. Το Forbes υπολόγισε την περιουσία του Μέρντοχ υποθέτοντας ότι προτίμησε να λάβει τις μετοχές της Disney, που έχουν μεγαλύτερη αξία.

Μετά από όλες αυτές τις κινήσεις, ο Μέρντοχ έχει τώρα μετοχές της Disney συνολικής αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το μερίδιό του στην Fox Corporation, που ανέρχεται στο 39%, αξίζει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η υπόλοιπη περιουσία του μεγιστάνα των μίντια προέρχεται από τις μετοχές του στην News Corp (όπου ανήκουν οι εφημερίδες Wall Street Journal, New York Post και Times of London), καθώς και από ακίνητα, έργα τέχνης και άλλες επενδύσεις.

Βέβαια, όλα αυτά έχουν και την αρνητική τους πλευρά, καθώς ο Μέρντοχ δεν θα έχει εκτελεστικό ρόλο στην Disney, ενώ θα είναι συμπρόεδρος της Fox Corporation, και επομένως διοικητικά εμφανίζεται αποδυναμωμένος. Όμως αυτό μάλλον δεν πρέπει να τον πτοεί ιδιαίτερα, εφόσον έκανε τόσο καλό στην τσέπη του – μάλιστα, αναλυτές που επικαλείται το Forbes εκτιμούν πως στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο πλούσιος από αυτό το deal…