Ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 31 Αυγούστου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023. Ο επιπλέον φόρος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος είναι αυξημένος κατά 100 εκατ. ευρώ με τις επιστροφές φόρου να κινούνται ελαφρώς υψηλότερα από το περυσινό έτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6,2 εκατ. φορολογικές σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων, εκ των οποίων οι περίπου 4 εκατ. είναι μηδενικές ή με επιστροφή φόρου. Για τους περίπου 300.000 φορολογουμένους που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προθεσμίας αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει και ο καταλογισμός των προστίμων, εφόσον ο επιπλέον φόρος που προκύπτει είναι άνω των 100 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου) θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με την πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Τα πρόστιμα για τους… ξεχασιάρηδες

Πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα την αρχική ή την τροποποιητική φορολογική δήλωση 2023. Στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι χρεωστικό, θα έχουν πρόσθετο φόρο υψηλότερο των 100 ευρώ. Έτσι, για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, προβλέπονται τα εξής πρόστιμα:

  1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
  2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:
  • 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας,
  • 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία.
  • 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.