Με το βλέμμα στην 8η Σεπτεμβρίου 2023 βρίσκεται η κυβέρνηση. Μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Οι προσδοκίες ότι η χώρα θα λάβει τότε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά και την αναβάθμιση από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη αξιολόγηση η 8η Σεπτεμβρίου θεωρείται ως η πλέον πιθανή  ημερομηνία αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.

«Η Scope δεν είναι ακόμη επιλέξιμη από την ΕΚΤ, αλλά μαζί με την R&Ι δημιουργούν κλίμα και πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας»  ανέφερε με ανάρτησή του στο TikTok  ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση της Scope.

Ήδη ο οίκος DBRS τις προηγούμενες ημέρες έστειλε σήμα επενδυτικής βαθμίδας τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι  η Ελλάδα «έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019. Ο δείκτης χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού».

Όπως υπογραμμίζει «Θα εξετάσουμε την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βαθμολογία BB (υψηλή), Σταθερή, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023». «Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε: την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας. Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα από την μη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διατηρησιμότητα αυτής της προόδου»

Στις 15 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η  δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική (Ba3) ενώ στις 20 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί η  δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor και  την 1η Δεκεμβρίου, ο κύκλος των αξιολογήσεων κλείνει με την επόμενη αξιολόγηση της Fitch.

Aρκεί η αναβάθμιση από έναν μόνον οίκο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον OΔΔHX θα επιθυμούσαν και μία δεύτερη, ως πειστική επιβεβαίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Οπότε πιθανότερη σε αυτή την περίπτωση είναι η 20η Oκτωβρίου με την Standard&Poors.