Στην αύξηση του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη χθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως ανέφερε, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ για το ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουν υποβληθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 780 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι στόχος είναι να επιταχυνθεί ο βηματισμός έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση.

Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από την Επιτροπή προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ και αναμένεται εντός τους έτους μία νέα εκταμίευση καθώς και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων σημείωσε ότι σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 16 επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ, μοχλεύει συνολικά 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να ενισχυθεί η εξωστρέφεια.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία σε μια προσπάθεια, σε συνεργασία με τη διοίκησή της, πλέον έρχεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Προσπαθούμε να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό» επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος, με εργαλεία όπως το Know Your Customer να διευρυνθεί η βάση κατά 60.000 επιχειρήσεις.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.