Την επιβολή πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, ώστε να μην επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το επικρατέστερο σενάριο, μεταξύ αυτών που μελετούν οι τράπεζες, είναι η θέσπιση πλαφόν στο Εuribor το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05 από -0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό που φέρεται να εξετάζουν οι τράπεζες είναι να βάλουν ένα ταβάνι κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Ένα παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ σημειώνει: στεγαστικό δάνειο 15ετίας με υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον περσινό Ιούνιο είχε μηνιαία δόση 620 ευρώ, η οποία, μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίου, έφτασε τα 773 ευρώ και εφόσον μπει πλαφόν στο Euribor θα μπορούσε να συγκρατηθεί στα 763 ευρώ μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια.

Σε αναθεώρηση βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 12% λόγω και της υψηλότερης ανάπτυξης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,3%, ο πληθωρισμός κοντά στο 4,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 0,7% και να πλησιάσει το 1% του ΑΕΠ. Οι τελικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένονται στα τέλη του μήνα στο πλαίσιο της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ποιους αφορά το σχέδιο για πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για ένα έτος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, το σχέδιο αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δάνεια που έχουν δοθεί για να αποκτηθεί ακίνητο και όχι δάνεια στα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές ανάγκες.

Το πλαφόν πρακτικά για τον δανειολήπτη θα αποτελεί ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας ενώ εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου ή και λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του επιτοκίου Euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Θα καλύπτει και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και το Εuribor και αυτά που έχουν δοθεί σε ευρώ και αυτά που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, η επιβάρυνση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σταματάει κάπου εδώ, ανεξάρτητα αν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Εξετάζεται αυτή η προστασία να έχει διάρκεια ενός έτους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μέτρο που έχει προηγηθεί, την επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.

Σε στάδιο επεξεργασίας το σχέδιο για πάγωμα του Euribor

Το σχέδιο των τραπεζών για το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο των τραπεζών, που αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε σταθερή βάση προτρέπει τις τράπεζες να προβούν σε δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει ως στόχο να περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, τόσο εκείνα που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσο και τα δάνεια για δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και εξυπηρετούνται κανονικά.

Σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών, η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, άνω του 90%, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Ο σχεδιασμός της εξειδίκευσης γίνεται χωριστά από κάθε τράπεζα, με κεντρικό όμως στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες και να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε μια στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη. Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη. Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων.