Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού που θα έχει ως αποστολή την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που θα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εξετάζουν ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων, έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ανεξάρτητος, όπως και η ΕΚΤ. Θα μπορεί να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων.

Τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο αυτό θα πρέπει να τού παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις υπό μορφήν αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αυτό το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει «απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης» για την υπεράσπιση του ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκτός από τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν καταθέσει προτάσεις για το θέμα αυτό εν όψει της προσεχούς συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Υπό  συζήτηση βρίσκεται και ένα γαλλικό σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

«Συζητούμε τρόπους για να κάνουμε ακόμη πιο στενή τη συνεργασία μας», δήλωσε η Λαγκάρντ στη «Suddeutsche Zeitung».