Η Ρωσία μοιάζει έτοιμη να ανοίξει και πάλι τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη, του Nord Stream1, κάτι που ανακουφίζει τις αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Οι φόβοι ωστόσο για περισσότερες διακοπές στη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν, τονίζει το πρακτορείο.

Οι ροές φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί. Η Ευρώπη όμως θα παραμείνει σε ανησυχία, καθώς κάθε φορά που η Gazprom κλείνει τον αγωγό επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, υπάρχει ο φόβος μήπως δεν ξαναρχίσει τη ροή.

Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στο ρωσικό αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η Gazprom αναφέρει ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου του συνδέσμου πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Αυτό αντιστοιχεί σε, περίπου, 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου, σημειώνει το Bloomberg.

Οι εντολές μεταφοράς, που δημοσιεύονται από τη διαχειρίστρια του αγωγού, αναφέρουν ότι οι ροές αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 2 π.μ. ώρα Βερολίνου το Σάββατο στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, διαμήνυσε χθες ότι η Μόσχα εμμένει στο χρονοδιάγραμμά της, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούλιο, λίγο μετά την εποχική συντήρηση του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Οι ροές διακόπηκαν την Τετάρτη για ελέγχους στη μοναδική λειτουργούσα τουρμπίνα που συμβάλλει στην άντληση φυσικού αερίου στον αγωγό. Φυσιολογικά, χρησιμοποιούνται έξι μεγάλες τουρμπίνες και δύο μικρότερες, αλλά αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας με την Gazprom να επικαλείται διεθνείς κυρώσεις που διέκοψαν τη συντήρηση και τις επισκευές.