Ο Γιώργος και η Μαρία Παπ (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα) φοβούνται να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι. Και οι δύο είναι ευκατάστατοι και κατοικούν σε ένα άνετο σπίτι στο Γουδή, μόλις πέντε λεπτά από το νοσοκομείο όπου εργάζεται ο Γιώργος. Το σίγουρο είναι ότι αγαπά τη δουλειά του, αλλά δεν αισθάνεται αρκετή ασφάλεια στην εργασία για να αγοράσει ένα σπίτι. Η σύζυγός του έχει ένα MBA και σήμερα εργάζεται για μία τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και αυτή φοβάται…

Η οικογένεια θέλει να βελτιώσει τις στεγαστικές της συνθήκες, τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι τιμές των κατοικιών είναι πιο λογικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά φοβούνται. Γιατί;

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» λένε. Γνωρίζουν επίσης ότι το σπίτι που μένουν δεν θα πιάσει την τιμή που επιθυμούν όταν το βγάλουν πρός πώληση και αυτό σημαίνει ένα μεγάλο δάνειο και επομένως μία μεγάλη ίδια συμμετοχή που θα απαιτήσει το 80% των αποταμιεύσεων τους.

Οικονομολόγοι λένε ότι είναι απολύτως φυσικό οι αγοραστές να αισθάνονται έτσι. Αυτή όμως είναι η αιτία που οι πωλήσεις κατοικιών έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% από το προηγούμενο έτος. «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αγοραστές κάθονται στο περιθώριο περιμένοντας καλύτερες τιμές», λένε οι οικονομολόγοι.

«Εύχομαι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά που δεν πάνε πιο κάτω. Ακόμα και αν οι τιμές πέσουν κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια που θα σβήσουν κάθε πιθανό κέρδος απο την μείωση», υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, αλλά παρόλα αυτά οι Παπ φοβούνται.

«Δεν με ενοχλεί αν τα επιτόκια θα είναι λίγο ψηλότερα», λέει ο Γιώργος, «αρκεί οι οικονομικοί δείκτες να βελτιωθούν». Από την πλευρά της η Μαρία έχει και άλλα επιχειρήματα: «Ακόμη και οι πλούσιοι σκέφτονται πολύ προσεκτικά να αγοράσουν σήμερα. Γνωρίζω ικανούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός εργασίας για 24 μήνες».

Γνωρίζοντας ότι θα έχουν λιγότερη αποταμίευση λόγω αγοράς, δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τα μετρητά των αποταμιεύσεων τους γιατί γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε οικονομικό και ψυχολογικό αδιέξοδο. Ποια σημάδια της οικονομίας μπορεί να τους ωθήσουν σε μία αγορά; «Η χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων,  έτσι ώστε όταν κάνει κάποιος αίτηση για δάνειο να μπορεί να το πάρει, και κυρίως περισσότερες θέσεις εργασίας», απαντά χωρίς σκέψη ο Γιώργος.

Πηγή: www.realestatenews.gr