Την ώρα που η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά βούλιαζε και που οι Έλληνες πολίτες διαφαινόταν πως θα καλούνταν να πληρώσουν το μάρμαρο μιας πενταετούς χαμένης διακυβέρνησης, κάποιοι πολιτικοί κάνοντας τις προσωπικές τους δημόσιες σχέσεις αλάφραιναν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τα φορολογικά τους βάρη.

Ο λόγος για την ρύθμιση των οφειλών μεγάλης διεθνούς θυγατρικής εταιρείας του κλάδου των αυτοκινήτων (σ.σ. τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση κάθε αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής), η οποία ενώ όφειλε 14,5 εκατ. ευρώ σε φόρους και προσαυξήσεις για την χρήση που έληξε στις 31/12/2001, οκτώ χρόνια μετά και στην περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης βρέθηκε να έρχεται σε συμβιβασμό με το ελληνικό κράτος και να πληρώνει λιγότερα από τα μισά! Δηλαδή 7,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τελικά πληρώθηκαν μόλις τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ ο κάθε απλός πολίτης που χρωστά μερικές χιλιάδες ευρώ μπορεί να χάσει ακόμα και το σπίτι του αν δεν κατορθώσει να πληρώσει έγκαιρα τις υποχρεώσείς του, μια εταιρεία -η οποία σημειωτέον στην εξαετία 2002-2008 πέτυχε τζίρους 1,5 δις. ευρώ- τυγχάνει μιας τόσο ευνοϊκής ρύθμισης. Θα πρέπει ταυτόχρονα να υπογραμμίσουμε ότι η εν λόγω επιχείρηση όχι μόνο διευκολύνθηκε όπως παρουσιάζουμε στο σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2009 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα της ΔΕΚ Αθηνών, αλλά την ίδια περίοδο υπόθεσή της βρισκόταν σε φάση διερεύνησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μια υπόλογη δηλαδή εταιρεία, η οποία καταγγέλλεται για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού, αντιμετωπίζεται «μετά βαίων και κλάδων» από το ελληνικό Δημόσιο.

Ήταν υπόλογη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 
Σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως δικηγόρος της επίμαχης πολυεθνικής είναι γνωστό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και τοποθετημένο στέλεχος στα δ.σ. κρατικών φορέων. Θα πρέπει επίσης να πούμε, πως η παραπάνω εταιρεία, όλως περιέργως, επί δέκα χρόνια δεν είχε αγγιχθεί από τις αρμόδιες περί τον ανταγωνισμό Αρχές παρά το κύμα καταγγελιών που είχε δεχθεί.

Καταγγελίες επίσης που περιήλθαν σε γνώση του newsbeast.gr αναφέρονται και σε άλλες λογιστικές «αλχημείες» της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία αξιοποίησε κατά το δοκούν το θετικό υπέρ της κλίμα στα χρόνια της ΝΔ. Ειδικότερα, η εταιρεία για να παρουσιάσει αρνητική εικόνα, στα αποτελέσματα του 2009 μετέφερε τους φόρους του 2001 στα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ζημιές. Κανονικά όμως αυτή η έγγραφη έπρεπε να γίνει στη διάθεση των μετόχων.

ΔΕΙΤΕ: Το ντοκουμέντο