Μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες των Ελλήνων παραγωγών και από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό των αγροτών που στηρίζουν την ελληνική οικονομία» είπε ξεκινώντας την εξειδίκευση των μέτρων ο υπουργός.

«Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την προσφορά των αγροτών και η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ενισχύσεις άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ. Παραμένουμε στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί» τόνισε.

Τα νέα μέτρα στήριξης που αφορούν στους αγρότες είναι η κάρτα καυσίμων, δηλαδή επιδότηση πετρελαίου κίνησης μέχρι τον Ιούνιο και επιδότηση στην τιμή της πώλησης πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο

Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από το 13% που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα.

Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί είναι τα εξής:

  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

«Αναμένουμε από την Κομισιόν την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης που ίσως μας δώσει τη δυνατότητα για ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης» κατέληξε ο Γιώργος Γεωργαντάς.