Υποχώρησε κι άλλο σήμερα το ρωσικό ρούβλι, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Νωρίτερα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις».

Ο οίκος Moody’s, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι η σοβαρότητα των κυρώσεων «έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody’s και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις».

«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα»

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι το πακέτο των κυρώσεων που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ισχυρό και αρχίζει πλέον να έχει τα πρώτα αποτελέσματα», είπε.

«Σε οικονομικό επίπεδο, έχουμε το χρηματιστήριο της Μόσχας να είναι κλειστό από την Δευτέρα. Η υποτίμηση του ρουβλίου είναι επίσης σφοδρή. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάσθηκε επίσης να διπλασιάσει στο 20% το βασικό επιτόκιο», πρόσθεσε.