Να στρέψει το ενδιαφέρον της προς τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, και όχι στον ρωσικό αγωγό που συζητείται το τελευταίο διάστημα με τη ρωσική κυβέρνηση, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Άμος Χοκστάιν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ο κ. Χοκστάιν συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τις επαφές του στην Ελλάδα, σημείωσε πως «αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα πρότζεκτ που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι, και αυτό είναι ο TAP, που θα συνδέεται με τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό είναι σήμερα στο τραπέζι της Ελλάδας».

«Ο Turkish Stream δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κοινοπραξία για να τον κατασκευάσει, δεν υπάρχει συμφωνία για να κατασκευαστεί. Επομένως, ας το βάλουμε αυτό στην άκρη, και ας περιμένουμε να υπάρξει κάποια κίνηση επ’ αυτού και να δούμε αν είναι σημαντική ή όχι σημαντική και εν τω μεταξύ ας επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι σημαντικό, στον αγωγό που ήδη έχουμε συμφωνήσει, που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι στις συζητήσεις του με έλληνες αξιωματούχους «συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο απ’ όσο διαφωνήσαμε».

Παράλληλα, επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσει η Ευρώπη την παροχή ενέργειας είναι διευρύνοντας τις πηγές της και εξασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό.

«Δεν υπάρχει λόγος η Ρωσία να μην είναι πάροχος αερίου στην περιοχή, και οι ΗΠΑ δεν διαφωνούν με αυτό», ξεκαθάρισε, όμως πρόσθεσε πως η ύπαρξη και άλλων πηγών αερίου «θα βοηθούσε στην τιμή, την αξιοπιστία της παροχής και θα βοηθούσε στο να αποβάλουμε το πολιτικό στοιχείο από το σύστημα παροχής».