Κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 14%, μείωσε η τουρκική κεντρική τράπεζα το βασικό επιτόκιό της, ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα. Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εμμένει έως τώρα στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.