Ενίσχυση του προσωπικού στο τομέα της υγείας με 6.000 νέες προσλήψεις το 2022 και χρηματοδότηση ύψους 1,5 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του μιλώντας στο Athens Health Summit 2021. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των συνολικών κονδυλίων για την υγεία στα 11,7 δις. ευρώ για το 2022 ενώ περιέγραψε 10 δράσεις για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων που θα τρέξουν έως το 2025.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό:

Οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών το νέο έτος, που σημαίνει ότι το σύστημα θα ενισχυθεί με περίπου 6.000 νέες προσλήψεις.

Στον Προϋπολογισμό του 2022 παρά το γεγονός ότι αναμένεται υποχώρηση της πανδημίας το 2022, οι δημόσιες δαπάνες για το υπουργείο Υγείας είναι και πάλι αυξημένες, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, προσεγγίζοντας τα 5,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι συνολικές δαπάνες υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 6,3% του ΑΕΠ, ήτοι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η υλοποίηση του έργου ξεκινά εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στο έργο περιλαμβάνονται:

  • Η ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ανάπτυξη νέου κέντρου ακτινοθεραπείας και τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείου Λαμίας
  • Η προσθήκη ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
  • Η ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη νέων και επέκταση υπαρχουσών κλινικών στο Θριάσειο.
  • Η διαμόρφωση Πνευμονολογικής Κλινικής, με τα αντίστοιχα εργαστήρια και γαστρεντερολογικό εργαστήριο, για το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.
  • Η προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.
  • Η ανακαίνιση τμήματος του παλιού κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία, με στόχο την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμισή τους, στον «Ευαγγελισμό».
  • Η κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το νεόδμητο συγκρότημα 5 κτιρίων κλινικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
  • Η στέγαση του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία και της Ελληνικής Κεντρικής Αρχής Υγείας.
  • Η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας που αφορά στην ανάπτυξη της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας, την Ασφάλεια των Ασθενών και τη Συμμετοχή των Ασθενών στην Παροχή Υπηρεσιών Υγείας», του «Εθνικού Χάρτη Υγείας», και των «Εθνικών Πολιτικών Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας, Προτύπων, Διαδικασιών, Δεικτών και Κοινού Εθνικού Πλαισίου Αξιολόγησης».
  • Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, που αποσκοπούν στη ανάπτυξη από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών του Ελληνικού Συστήματος DRG (Σύστημα Διάγνωσης Ομοιογενών Ομάδων).