Σε συζητήσεις με τους θεσμούς για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζοντας στο δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει για πρόσθετες ελαφρύνσεις μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα είναι τουλάχιστον 6,1% με σοβαρές πιθανότητας να κινηθεί υψηλότερα στη περιοχή του 6,4%-6,5% καθώς η προηγούμενη πρόβλεψη για ανάκαμψη 5,9% θεωρείται πλέον απαισιόδοξη. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό, τη πορεία της αγοράς και της καταναλωτικής δαπάνης και τις επενδύσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η δυναμική της οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ρήτρα διαφυγής από το βρόχο του Συμφώνου Σταθερότητας θα ισχύσει και το επόμενο έτος με στόχο την επούλωση των πληγών από την πανδημία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική χωρίς βέβαια να εγκαταλειφθεί η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό βασική προτεραιότητα αποτελεί η διεύρυνση των φόρο-ελαφρύνσεων το 2022 ακόμα και η εφαρμογή νέων έκτακτων αλλά στοχευμένων παροχών μέσα στο τρέχον έτος ανάλογα με την πορεία των δημοσίων δυναμικών που δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται:

  • Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ πράγμα που θα οδηγήσει αυτόματα σε ετήσια αύξηση από 22 έως και 676 ευρώ. Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,83 ευρώ τον μήνα, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.665 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα.
  • Η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Δωδέκατη αξιολόγηση με νέο ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς και τα σχέδια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου προβλέπονται μεγάλες ανατροπές από το 2022 με την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται κάθε ακίνητο και την αξία του.

Με βάση τον σχεδιασμό ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.