Η υποβάθμιση της χώρας κατά 4 βαθμίδες από τον οίκο Moody’s θα επηρεάσει σήμερα τη συνεδρίαση του ΧΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η υποβάθμιση σε συνδυασμό με τις πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Από τον τζίρο και την έκταση της διόρθωσης θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Πάντως σκεπτικισμό δημιουργεί η υποβάθμιση καθώς μπορεί να είχε προειδοποιήσει ο οίκος αλλά το χρονικό σημείο που επελέγη δεν μπορεί παρά να προκαλεί συζητήσεις. Από τη μία η ελληνική οικονομία είχε δεχθεί πολλά θετικά σχόλια μέσα σε λίγες ώρες (και ίσως ήταν και τα πρώτα θετικά σχόλια) και από την άλλη το χρηματιστήριο άρχισε να ανακάμπτει από τα χαμηλά 12 ετών.

Marfin

Οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk από τη Moody’s θα μπορούσαν να βάλουν την αγορά υπό πίεση και να εκδηλωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Proton

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν πτωτικά λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τα δημοσιονομικά των χωρών, ενώ οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στα στοιχεία του δείκτη ZEW και στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη. Περιμένουμε αδύναμο άνοιγμα και για την εγχώρια αγορά μετά και την υποβάθμιση της Moody’s σε Ba1.