Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και στις τάξεις των αποστράτων αξιωματικών προκαλούν οι διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή για την εξόφληση του 50% των αναδρομικών τους οφειλών σε βάθος τριετίας.

Ήδη οι ενώσεις των αποστράτων εμφανίζονται διατεθειμένες να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διασφάλιση της πλήρης εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μελών τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή :

Οι τρέχουσες αποδοχές των ενστόλων επιστρέφουν κατά το ήμιση στα προ περικοπών επίπεδα. Έτσι, οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέρχονται πλέον στο ποσό των 1.825 ευρώ περίπου.

Προβλέπεται πως για τις διαφορές αποδοχών και συντάξεων για το διάστημα από 1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2014 θα χορηγηθεί εντός του 2014 ποσό 91,4 εκατ. ευρώ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Προβλέπεται η εξόφληση του 50% των αναδρομικών οφειλών (από 01.08.2012 έως 30.06.2014) σε 36 δόσεις. Συγκεκριμένα, για το 2015 και καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη, έχει σχεδιαστεί η χορήγηση ποσού ύψους 138,2 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

Για τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οι ονομαστικές αυξήσεις στις μικτές συντάξιμες αποδοχές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με των εν ενεργεία και μεσοσταθμικά περίπου στο 49,60% των συνολικών απωλειών τους, με διαφοροποιήσεις όμως αναλόγως του μισθολογικού βαθμού αποστρατείας των και των ποσοστών συνταξιοδότησης των κατά το έτος αποστρατείας τους.

Οι τελικώς καταβλητέες πληρωτέες συντάξιμες αποδοχές στα εν αποστρατεία στελέχη εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μικρότερες συγκριτικά με τις πληρωτέες αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών λόγω, των διπλών μειώσεων που επιβάλλονται στις συντάξεις του εν αποστρατεία προσωπικού και των περαιτέρω μειώσεων αναλόγως του τρόπου αποστρατείας και της συμπλήρωσης ή μη των ηλικιακών κριτηρίων.

Καθώς η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφει μόνο κατά το ήμισυ περίπου τις απώλειες που επιβλήθηκαν στις αποδοχές και στις συντάξεις των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012 και δεν λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πλήρη επαναφορά τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και οι απόστρατοι αξιωματικοί αναμένεται να καταφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη.