Σημαντικές συμφωνίες με ενεργειακό πρόσημο εκτός της επιβεβαίωσης της σύμπτωσης απόψεων στα διμερή και περιφερειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου προέκυψαν από τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο. Στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών βρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης -ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας- τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Συμφωνία για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παράλληλα, Μητσοτάκης και αλ Σίσι συμφώνησαν να τεθεί σε νέα βάση και να εξελιχθεί η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε με τις θέσεις του Αιγύπτιου προέδρου στο θέμα του Φράγματος της Αναγέννησης (που ρυθμίσει τη ροή των υδάτων του Νείλου) και στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των δύο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη, ρεύμα που θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η πολιτική διπλωματία μας διεκδικεί την ειρήνη και την ηρεμία, η οικονομική υπηρετεί την κοινή ευημερία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απόδειξη ότι μία συμφωνία την οποία εξέτασαν σήμερα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, όπως συζητήσαμε, στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Είναι ένα πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας με βάση τις ανάγκες της εποχής μας».

Επισημαίνεται ότι, το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και μπορεί να ενταχθεί στην τελική της φάση η μελέτη ενός προγράμματος, συμβατού με την ευρωπαϊκή «Ατζέντα 2030», αλλά και αναγκαίο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Αιγύπτου.