Συμφωνία για δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν σήμερα η αλβανική κυβέρνηση και η Παγκόσμια Τράπεζα, με σκοπό τη χρηματοδότηση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η παροχή αυτού του δανείου εγκρίθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας και αποσκοπεί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και τη βιωσιμότητα αυτού του τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ηλεκτροδότησης.

Η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Έλεν Γκολντστέιν είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για την Αλβανία και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ανεξάρτητα από το κόστος τους».

Η κ. Γκολντστέιν εξήρε την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και τις προσπάθειες να βάλει ένα τέλος στη σπατάλη τον τελευταίων δεκαετιών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επιχείρηση ενάντια στους παραβάτες που κλέβουν ηλεκτρική ενέργεια και τους οφειλέτες που δεν πληρώνουν, επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση του ενεργειακού συστήματος και ο αγώνας κατά της παρανομίας θα συνεχίσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

«Οχτακόσια εκατομμύρια δολάρια είναι οι απώλειες και οι υποχρεώσεις προς τη δημόσια επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (OSHE) και αν προσθέσουμε και τα τραπεζικά δάνεια, οι απώλειες φθάνουν το 1,1 δισ.» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Πρόσθεσε δε, ότι «150 εκατ. δολάρια χάνονται κάθε χρόνο επειδή προτιμούμε να αναβάλλουμε τη λύση του προβλήματος, αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στον τομέα της ενέργειας».

Στην Αλβανία, η μη πληρωμή και η «κλοπή» ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε οδηγήσει σε πτώχευση τον τομέα της ενέργειας στη χώρα.