Κλείσιμο πάνω από τις 1.500 μονάδες για το γενικό δείκτη και αποκλιμάκωση των spreads στα επίπεδα των 900 μονάδων βάσης, μία μέρα μετά τον αυτοδιοικητικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και τα προβλέψιμα στοιχεία για το έλλειμμα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία στον ίσιο δρόμο. Την ίδια ώρα το κλίμα δεν παύει να επιβαρύνεται από τις εξελίξεις σε Ιρλάνδία και Πορτογαλία με τις φήμες και τις πληροφορίες που μεταδίδουν διάφορα μέσα ενημέρωσης να δίνουν και να παίρνουν.

Στο Χ.Α., παρά τα κέρδη της Δευτέρας – τα οποία δεν βασίστηκαν στη συμπεριφορά των τραπεζών- η επιφυλακτικότητα περισσεύει. Κι αυτό γιατί οι συναλλαγές ήταν πολύ χαμηλές. Χαμηλότερες κι από τον τζίρο του καλοκαιριού σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς ο τζίρος δεν άγγιξε καν τα 70 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 5,52% για τη μετοχή της Coca Cola, που έκλεισε στα 20,26 ευρώ, με αφορμή τις φήμες για επιστροφή κεφαλαίου και τα θεαματικά αποτελέσματα της Frigoglass. Αντίδραση 4,68% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 3,58 ευρώ, 3,90% για τον ΟΠΑΠ, 2,14% για την Jumbo, 1,85% για τα ΕΛΠΕ, 1,52% για την Alpha και 1,33% για τον ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις συνεχίστηκαν στην Πειραιώς που υποχώρησε κατά 2,48%, Τ.Τ. 2,26%, Κύπρου 2,15%, ΕΤΕ 2,04%, στα 7,19 ευρώ (και όγκο 22 εκατ. ευρώ) και Eurobank 1,15%. Σημειωτέον, ότι δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι αναλυτές, που στο τέλος της «ημέρας» βλέπουν τη κυβέρνηση να συναινεί σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Προς στο παρόν όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην αγορά το μήνυμα ότι σιγά – σιγά αποκαθίσταται η γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών από τη διατραπεζική, ως ένδειξη ότι τελικά κάτι αλλάζει προς στο καλύτερο για την Ελλάδα.

Πηγή: reporter.gr