Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδόματα, εισοδηματικές ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι το 2020 για να κρατηθούν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας βρίσκονται μακριά από το «ραντάρ» της Εφορίας. Οι φορολογούμενοι θα δουν μεν τα εισοδήματα που έλαβαν ως οικονομική ενίσχυση στη φορολογική τους δήλωση αλλά δεν θα φορολογηθούν για αυτά καθώς δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους. Απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο εισοδήματος.

Αφορολόγητες αποζημιώσεις

Τουλάχιστον 10 κατηγορίες εισοδημάτων που συνδέονται με τα οικονομικά μέτρα στήριξης απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος όπως:

  1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή συνολικά για 5 μήνες στη διάρκεια του 2020 και εισέπραξε 2.670 ευρώ για το εισόδημα αυτό δεν θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο.
  2. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία οι οποίες δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  3. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες.
  4. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.
  5. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 και η οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοϊακού χαρακτήρα.
  6. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
  7. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.
  8. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.
  9. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
  10. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.