«Κάτι εξαιρετικό για τη χώρα δρομολογείται…». Με αυτό το μήνυμα που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε και το σήμα για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πρόκειται για την τρίτη έξοδο της χώρας στις αγορές για το 2021 η οποία γίνεται με την έκδοση 5ετούς ομολόγου και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ξεκινάει η διαδικασία για νέα ομολογιακή έκδοση 5ετούς διάρκειας, από το Ελληνικό Δημόσιο με τις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale ως αναδόχους της προσφοράς, με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2026. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η (κοινοπρακτική) συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ζητούμενο βέβαια είναι τόσο το επιτόκιο, όσο και η ανταπόκριση των επενδυτών. Να σημειωθεί ότι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε μία ανάσα από το 1%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε κοντά στο 0,16%.

Στόχος του Δημοσίου είναι να αντλήσει τουλάχιστον 2,5 δις με επιτόκιο που θα κυμαίνεται κάτω της μισής ποσοστιαίας μονάδας, που θα αποτελεί βέβαια και χαμηλό ιστορικό σε ότι αφορά όλες τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει πλέον αλλάξει και έτσι ενώ στο αρχικό πλάνο ήταν να πραγματοποιηθούν 4 εκδόσεις μέσα στο 2021, από τις οποίες θα αντλούσε το ποσό των 12 δις περίπου, πλέον θα πραγματοποιηθούν 5 και το συνολικό πόσο μπορεί να φτάσει έως τα 16 δις.

Και αυτό διότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ήταν στα 7,5 δις. ευρώ πλέον έχει ανέλθει στα 15 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος έχουν ήδη αντληθεί 8,8 δισ. ευρώ από τις αγορές εφέτος. Έχουν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς (3,5 δις. ευρώμε επιτόκιο 0,807%) και 30ετούς (2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,956%) ομολόγου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο στις αγορές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία ανοδική τάση και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών «προδικάζουν» την επιτυχία του εγχειρήματος για άντληση «ζεστού και φθηνού» χρήματος από ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια που θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές έρχεται μερικές μόλις ημέρας από την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» από τον οίκο Standard & Poor’s, βελτιώνοντας περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.