Μόνο απογοήτευση νιώθουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Την ελπίδα για λήψη κάποιων μέτρων ανακούφισης των πολιτών, ακολούθησε η απογοήτευση. Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα, μετά τη λήξη της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι υπερβολικό να αναφέρω ότι την ίδια απογοήτευση αισθάνθηκαν ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που παραβρέθηκαν στον χώρο και άκουσαν τον κ. Σαμαρά» δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι ο επιχειρηματικός και επιμελητηριακός κόσμος δεν ανέμενε χαριστικές πράξεις αλλά ένα πρακτικά εφαρμόσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας, με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την εφαρμογή της πιο σκληρής φορολογικής πολιτικής που έχει δει η χώρα στη νεότερη ιστορία της.

«Όμως, με βάση τα λεγόμενα του πρωθυπουργού», συνέχισε ο ίδιος, «η επίλυση πολλών και σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία, πλήττουν την επιχειρηματικότητα και επιδεινώνουν την κατάσταση, μετατέθηκε για το μέλλον. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς μιλάμε ουσιαστικά για μείωση 10-12 λεπτών του ευρώ. Ούτε ανακουφίστηκε κανείς από τις υποσχέσεις που ακούστηκαν για ρυθμίσεις του εντελώς άδικου ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σίγουρα είναι κάποια βήματα βελτίωσης αλλά δεν αρκούν αυτά. Προς τιμήν του ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν με τον υπολογισμού της φορολόγησης των ακινήτων, όμως απλώς υποσχέθηκε ελάφρυνση για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα. Επίσης δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά για αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που περίμενε και περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μειώσεις των φόρων των υψηλών εισοδημάτων αλλά δεν μίλησε για τη στέρηση κάθε αφορολόγητου από τους μικρομεσαίους με ισχνά εισοδήματα. Μίλησε ακόμη για μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 26% αλλά είναι άγνωστο αν αυτό θα αφορά και τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%», όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Από τα θετικά των εξαγγελιών, όπως εκτιμά το επιμελητήριο, είναι η διαβεβαίωση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει όλες τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα», κάτι που σίγουρα θα ανακουφίσει σημαντικό αριθμό παραγωγών και εμπόρων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε επίσης ότι η κυβερνητική θέση «κάνουμε μεταρρυθμίσεις, συλλέγουμε φόρους, περιορίζουμε τις δαπάνες και πάμε προς την ανάκαμψη», δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται με συντονισμένες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, ελάφρυνσης από τη βαρύτατη φορολόγηση, ενίσχυσης της ρευστότητας –ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια δεν ωφελεί καθόλου αυτή η στείρα πολιτική αντιπαράθεση, είπε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, η οποία πρέπει πρώτα να διαβουλεύεται με την κοινωνία, τους φορείς της παραγωγής και της αγοράς και μετά με κάθε τρόικα και δανειστή.