Μια ακόμη ανεδαφική φορολογική πρόταση της τρόικας εγκαταλείπεται ως μη υλοποιήσιμη, αλλά και επιβλαβής.

Πρόκειται για το σχέδιο καθιέρωσης από τον Ιανουάριο του 2015 ενός νέου συστήματος μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος που ζητούσαν με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Ιουνίου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη ως στρεβλό.

Η πρόταση της τρόικας προέβλεπε πως οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούσαν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με κάποια προσαύξηση. Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα. Το ποσό των φόρων θα διαιρούταν διά 12 ή 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Η επιχείρηση στη συνέχεια θα είχε την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων θα δηλώνονταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσουν την παρακράτηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέτασε αναλυτικά την πρόταση της τρόικας. Αρχικά διαπίστωσε πως με τον τρόπο που γίνεται σήμερα η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδόν εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών. Ακόμη πιο σημαντικά ωστόσο είναι τα ευρήματα της ΓΓΔΕ για τους μη μισθωτούς. Σύμφωνα με αυτά η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα οδηγούσε σε τεράστιες επιβαρύνσεις φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια, από ελευθέριο επάγγελμα ή και αγροτικά εισοδήματα. Έτσι, αποφασίσθηκε πως η υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας θα ήταν επιβλαβής και ως εκ τούτου οι σχετικοί σχεδιασμοί αποσύρθηκαν.